Αστακός: η μάχη κερδήθηκε πριν καλά-καλά ξεκινήσει
H Greenpeace είχε ταχθεί ενάντια στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο υγραέριο (LPG) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας από τις πρώτες κιόλας μέρες, αφότου ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Κατάρ. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, η συγκεκριμένη μονάδα ήταν ρυπογόνος, επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και υπερτιμημένη ως προς τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.
Ευτυχώς τελικά το σχέδιο ναυάγησε, δυστυχώς όμως όχι επειδή η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το λάθος της, αλλά για λόγους –σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- βιωσιμότητας της επένδυσης, όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.
Προφανώς, μας ικανοποιεί μία τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε ήδη η Greenpeace βρισκόταν ‘επί ποδός πολέμου’ και σε ανοιχτή επικοινωνία με την τοπική κοινωνία που είχε ταχθεί ενάντια στην υλοποίηση της κατασκευής. Η ικανοποίηση αυτή δεν μπορεί όμως παρά να αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να:
- Κινηθεί (και μάλλον να ξεπεράσει) στα όρια της αντισυνταγματικότητας σε μία σπασμωδική προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
- Ακυρώσει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχει πάρει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.
- Υποθηκεύσει το μέλλον μίας ολόκληρης περιοχής (Ν. Αιτωλοακαρνανίας), στο όνομα της εξόδου από την οικονομική κρίση.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη για την κυβέρνηση, έστω και έμμεσα, αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι τελικά η Ελλάδα θα μπει σε μία πράσινη τροχιά ανάπτυξης. Η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει μία επικίνδυνη επένδυση σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ίσως όμως έτσι αντιληφθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι πραγματικά αποδοτικές επενδύσεις, πολύ απλά γιατί βάζουν τον Έλληνα πολίτη στον επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου