Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο “βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού”. ”Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας”, είπε .
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη. ”Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισ.”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος , είπε , μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισ. δολ. από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.
Από την πλευρά της, τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο πάνελ για τη “Δημιουργία πλαισίου για τις πράσινες επενδύσεις”.
Τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, πρόσθεσε, πέραν της οικονομικής απόδοσης δημιουργούν και νέες θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας.
ΠΗΓΗ: Green Business
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου