19/10/10

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η καταγραφή αιτήσεων φωτοβολταϊκών

Ως το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2020 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα, (μεταξύ αυτών για τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου) ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι θα τεθούν σε λειτουργία περί τα 500 μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από 140 εφέτος.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ενώ ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του χρόνου θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του από 1- 1- 2011,  κάλεσε τους δικαιούχους (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. πελάτες) να υποβάλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές στο ΚΟΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό τιμολόγιο είναι 10 - 20% φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και απευθύνεται σε άνεργους, πολύτεκνους και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο για τις ΑΠΕ η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι τα φωτοβολταïκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση και όχι ως «κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ, από αγρότες και λοιπούς επενδυτές υπολογίζονται σε 20.000 οι οποίες θα ξεκαθαριστούν ως το Νοέμβριο αφού αποτυπωθεί το δυναμικό απορρόφησης των δικτύων ανά νομό και περιφέρεια. Προτεραιότητα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα έχουν οι αγρότες και οι υπόλοιπες αιτήσεις θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο τομέας των ΑΠΕ θα φέρει επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άλλα 4 - 5 δισ. για κατασκευή διασυνδέσεων ενώ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020, οπότε το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Στο Αιγαίο οι διασυνδέσεις που προωθούνται αφορούν:
-Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο), έργο που είναι σε φάση διακήρυξης από τη ΔΕΗ.
-ΝΑ Αιγαίο (Καβάλα - Λήμνο - Λέσβο - Χίο- Εύβοια).
-Κρήτη και Δωδεκάνησα.
Ήδη για τη διασύνδεση της Κρήτης θα εξετασθεί αύριο από την Ολομέλεια της ΡΑΕ πρόταση ιδιωτικού ομίλου για κατασκευή αιολικών ισχύος 1000 MW που συνοδεύεται από πρόταση για διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ενώ έχει κατατεθεί και δεύτερη αίτηση για την ίδια ισχύ από άλλο όμιλο. Οι διασυνδέσεις θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος, με συμμετοχή στο κόστος των ιδιωτών που θα τις χρησιμοποιούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους Ανανεώσιμων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το τέλος ΑΠΕ στη χώρα μας είναι χαμηλό, αλλά στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ή αυτή να είναι οριακή.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο θα δημοπρατήσει το 2011 τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010 - 2013 και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν (εκτιμώνται σε 120 - 150 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
Τέλος για την επένδυση σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό η υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία από τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να εγκριθεί η άδεια παραγωγής.
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου