26/10/10

Ομάδα υποστήριξης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ομάδα υποστήριξης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση 100.000 κατοικιών δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου, όπως είπε ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης, να απαντηθούν τα εκατοντάδες ερωτήματα που αναμένονται από όλη τη χώρα όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ως πρότυπο για ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» είναι το πρώτο πρόγραμμα του είδους που προκηρύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις αναφορές αυτές έκανε ο κ. Μανιάτης το πρωί σε συνέδριο για την «Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μέσω της Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας».
Η προκήρυξη του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το ΤΕΜΠΜΕ των προσφορών των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στη δράση παρέχοντας δανειακά κεφάλαια στους ιδιοκτήτες. Το σύνολο των επενδύσεων (ιδιωτική και δημόσια συμμετοχή) θα ξεπεράσει το 1,2 δις. ευρώ. «Είναι η πρώτη φορά, τόνισε ο υφυπουργός, που γίνεται δημόσια επένδυση σε ιδιωτικές κατοικίες και ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργεια στα κτίρια».

Ταυτόχρονα, έχουν προκηρυχθεί ή ετοιμάζονται προγράμματα για ενεργειακή θωράκιση μεγάλων κτιρίων του Δημοσίου (π.χ. το κτίριο της Βουλής, της ΕΡΤ, κ.α.) όπως και πιλοτικές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, που έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στον καινούργιο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ο κ. Μανιάτης είπε ότι η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων είναι το ίδιο σημαντική με τη θωράκισή τους από το σεισμό. Σημείωσε δε, ότι τα κτίρια με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική και μισθωτική αξία, αφού θα είναι πιο οικονομικά για τους χρήστες.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και σε μια νέα πρωτοβουλία της ΕΕ, για τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων» η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην πολεοδομία / αρχιτεκτονική, τις μεταφορές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές. Στην πρωτοβουλία θα ενταχθούν 25 - 30 ευρωπαϊκές πόλεις και ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί και μια μεσαίου μεγέθους ελληνική πόλη, 25-30.000 κατοίκων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πράσινη ενέργεια δεν είναι φθηνή - ειδικά στη χώρα μας π.χ. η τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ κατά μέσο όρο οι ΑΠΕ είναι 8 - 8,5 φορές ακριβότερες από το λιγνίτη. Η εξίσωση όμως θα μεταβληθεί, όταν από το 2013 ενσωματωθεί στο κόστος της λιγνιτικής ενέργειας η τιμή αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει τους παραγωγούς και τελικά τους καταναλωτές ρεύματος.

Στην προσφώνησή του προς τον υφυπουργό ο κ. Πάνος Δανός, πρόεδρος του Σωματείου Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδας, ανέφερε ότι το 75 % των κτιρίων στη χώρα είναι όχι μόνο ενεργοβόρα αλλά και ανθυγιεινά.


ΠΗΓΗ: GREEN MARKETS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου