12/10/10

Μικροοργανισμοί που τρέφονται με πλαστικό καθαρίζουν τους ωκεανούς


Τρόπους για να εξαφανίσουν τους εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών που επιπλέουν στους ωκεανούς προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα πλαστικά σκουπίδια μεταφέρονται από τα ρεύματα και τείνουν να συγκεντρώνονται στους θαλάσσιους σκουπιδότοπους. Ο μεγαλύτερος θαλάσσιος σκουπιδότοπος που έχει εντοπιστεί βρίσκεται στο βόρειο Ειρηνικό και είναι σε μέγεθος διπλάσιος από τη Γαλλία. Πρόσφατα εντοπίστηκε και νέος σκουπιδότοπος στη δυτικό Ειρηνικό. Εκτός του γεγονότος ότι καταστρέφουν τις ακτές και σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή, οι ρυπαντές στο νερό – οι οποίοι προσκολλώνται στα πλαστικά σκουπίδια- μεταφέρουν χημικά απόβλητα στους ωκεανούς.
Προσπαθώντας να δώσουν λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Sheffield άρχισαν να ερευνούν πώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διάσπαση των σκουπιδιών, εξετάζοντας μικροοργανισμούς που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα και τρέφονται με πλαστικό.Η έρευνά τους, που βασίστηκε σε μικρόβια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και προσκολλώνται πλαστικά σκουπίδια, έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπό κανονικές συνθήκες τα μικρόβια αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αποσυνθέσουν το πλαστικό, ωστόσο αν εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια μικροοργανισμοί προσκολλούνταν σε ένα πλαστικό αντικείμενο, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.Η βιολογική παρέμβαση, ή αλλιώς βιο-θεραπεία, είναι ένας σχετικά νέος επιστημονικός τομέας που αναπτύσσεται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις.
Το σίγουρο είναι πως για τη διάσωση των ωκεανών θα έπρεπε σε πρώτη φάση να σταματήσει η ρίψη απορριμμάτων στη θάλασσα, καθώς όσο προηγμένες και αν είναι οι λύσεις που παρουσιάζονται από τους επιστήμονες, δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν οριστικά το πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου