23/10/10

Deals στα Φ/Β για να κλειδώσουν (πριν το limit up) οι αποτιμήσεις

Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών των μετοχών των κατασκευαστών πάνελ έχουν φέρει στο προσκήνιο θέματα συγκέντρωσης του κλάδου.

Οι μεγάλες καθιερωμένες εταιρείες όπως η First Solar και η SunPower Corp θα ηγηθούν αυτής της τάσης, σύμφωνα με αναλυτές. Καθώς ο ανταγωνισμός ενισχύεται και οι τιμές πέφτουν, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή των μοντέλων θα πρέπει να ψάξουν για “κάθε μέθοδο που θα διατηρήσει γι’ αυτές ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα”, σημείωσε ο Christine Hersey, αναλυτής της Wedbush Morgan.

Αυτό περιλαμβάνει κάθετι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους σε μια στιγμή που πρέπει να αγωνιστούν εναντίον των πολλών παικτών που μειώνουν τις τιμές για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, κυρίως μεγάλες κινεζικές εταιρείες, όπως η LDK Solar και η Suntech Power.
Εταιρείες ηλιακών πάνελ αρχίζουν να “αρπάζουν” κατασκευάστριες εταιρείες που μπορούν να παρέχουν σταθερή παραγωγή για την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Τον περασμένο μήνα, η Sharp Corp κατέβαλε 305 εκατ. δολ. για την κατασκευάστρια Recurrent Energy και τα έργα της συνολικού ύψους 2 GW.
Φέτος επίσης, η First Solar αγόρασε τη NextLight με έργα συνολικού ύψους 570 MW, για 297 εκατ. δολ. και η SunPower αγόρασε την Sunray, ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο με έργα σε εξέλιξη δυναμικότητας 1.200 megwatt, για 277 εκατ. δολ.

Μερικές ακόμη εταιρείες παραμένουν ανεξάρτητες, όπως στο Σαν Φρανσίσκο η Silverado Power LLC, η οποία ειδικεύεται στα έργα των 20 MW ή λιγότερο. Αν και αυτές οι εγκαταστάσεις είναι μικρότερες από τις προτεινόμενες των 300 και άνω MW που κάνουν πρωτοσέλιδα, στελέχη της Silverado τονίζουν ότι αυτά τα έργα είναι ευκολότερα στο σχεδιασμό και στη διασύνδεση με το δίκτυο.
Άλλες περιπτώσεις εξαγορών σχετίζονται με το επιχείρημα ότι οι αποτιμήσεις θα πάνε υψηλότερα. Ο Brendan Neagle, στέλεχος της Borrego Solar Systems Inc, που χρηματοδοτεί ηλιακά συστήματα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πιο κερδοφόρα οικονομική χρήση, είπε στο Reuters, η εταιρεία μιλά με ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί την πώληση.
Ο δείκτης WilderHill Clean Energy, του οποίου η σύνθεση περιλαμβάνει την SunPower, τη First Solar και την Suntech Power Holdings Co Ltd, έχει ενισχυθεί κατά 16% από τις αρχές του Ιουνίου. Η αύξηση των τιμών των μετοχών είναι “μια ένδειξη του ενδιαφέροντος της αγοράς”, λέει ο Chaim Lubin, συνεργάτης στον τομέα ΑΠΕ της Lincoln Financial, μιας επενδυτικής τράπεζας με υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 500 εκατ. δολ.

ΠΗΓΗ: Green Business

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου