25/10/10

Πρωτοπόρες στο δρόμο της « πράσινης οικονομίας » η Ινδία και η Βραζιλία

Όλο και μεγαλύτερη δύναμη φαίνεται να αποκτά η προοπτική μίας μελλοντικής «πράσινης οικονομίας»
Ολοένα και μεγαλύτερη σημασία φαίνεται να αποκτά η οικονομική αξία της φύσης στη διαμόρφωση πολιτικών από κυβερνήσεις, αναφέρει έρευνα των Ηνωμένων Εθνών- με την Ινδία και την Κίνα να παρουσιάζονται εξαιρετικά ενεργητικές στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών παρουσιάζονται ως οι πλέον πρόθυμες να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς του τριετούς προγράμματος Teeb (The Economics of Ecosystems and Biodiversity), τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Βιολογική Ποικιλότητα. Όπως αναφέρθηκε, ο ρόλος της φύσης πρέπει να υπολογιστεί, αν είναι να αποκτήσει αξία.
Ο Παβάν Σουκντέβ, ειδικός της Deutsche Bank ο οποίος αποτελεί τον επικεφαλής του Teeb (που υπάγεται στο UNEP- το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών), δήλωσε πως αν η κοινωνία δεν υπολογίσει τις «υπηρεσίες» της φύσης, τότε όλα θα χαθούν.
Σε προηγούμενη ανάλυση, το Teeb είχε υπολογίσει πως η οικονομική αξία των υπηρεσιών οι οποίες χάνονται (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καθαρισμός νερού και ρύθμιση του κλίματος) αντιστοιχούν σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο Σουκντέβ και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση τρόπων να μετατρέψουν τα πορίσματα της έρευνας σε πραγματικές, εφαρμόσιμες πολιτικές- και το πρώτο συμπέρασμα ήταν πως επιβάλλεται η διεξαγωγή ερευνών αντίστοιχων του Teeb σε εθνικό επίπεδο, για να αναλυθεί η πραγματική αξία των οικοσυστημάτων στα πλαίσια των οικονομιών των χωρών.
«Συμβατικές μέθοδοι υπολογισμού όπως ο υπολογισμός του ΑΕΠ δεν θα τα καταφέρουν, οπότε χρειαζόμαστε…άμεσα αναβάθμιση των συστημάτων υπολογισμών…δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι που δεν μπορείς να υπολογίσεις» είπε σχετικά.
Ο Σουκντέβ συμπλήρωσε πως, μέχρι τώρα, 27 κυβερνήσεις από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και μία από την Ασία έχουν προσεγγίσει το UNEP αναζητώντας τρόπους για να κάνουν πιο «πράσινες» τις οικονομίες τους- με την Ινδία και τη Βραζιλία στην «εμπροσθοφυλακή».
«Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε ένα σχετικό πλαίσιο, το οποίο να μπορούμε να εφαρμόσουμε μέχρι το 2015, και πιστεύουμε πως η αντίστοιχη μελέτη 'Teeb' για την Ινδία θα αποτελέσει παράγοντα- κλειδί» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδίας, Τζαϊράμ Ραμές.
Ο Μπραούλιο Ντίας, γραμματέας βιοποικιλότητας και δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, είπε πως η χώρα του επίσης αναζητεί τρόπους αλλαγής κατεύθυνσης στο Teeb- και αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, ίσως οι αλλαγές να είχαν αρχίσει ήδη.
«Είναι παράδοση για πολλές χώρες- στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Βραζιλία- η αξιοποίηση πλαισίων κανόνων ως οργάνων ελέγχου και διοίκησης, και χρειάζεται να εργαστούμε πάνω στην εύρεση κινήτρων για να καταφέρουμε να συντονίσουμε τους συμμετέχοντες φορείς» είπε σχετικά. «Η προσέγγιση του Teeb είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να κάνει τους πάντες να αντιληφθούν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας και να επενδύσουν στη διατήρησή της» συμπλήρωσε.
Ο Ντίας ανέφερε επίσης ότι στο κογκρέσο της Βραζιλίας συζητάται η δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού «υπηρεσιών οικοσυστήματος».
Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος γραμματέας βιοποικιλότητας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό πολλών αναπτυσσομένων χωρών, πως δεν θα είναι εφικτή κάποιου είδους κοινή δράση αν δεν υπάρξει κάποιου είδους οικονομική στήριξη από πλευράς της Δύσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επίσης τις αρχές που παρουσίασε το Teeb, εξετάζοντας τις δυνατότητες προσαρμογής των οικονομιών τους στο πλαίσιο που έχει τεθεί από το πρόγραμμα.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται από το Teeb είναι η ανάγκη «εξομάλυνσης» της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις επενδύσεις σε πηγές ενέργειας- και δη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου