13/10/10

Πρωτοπορία στην ηλιοθερμία

Την ευκαιρία να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη με μία από τις πιο καινούργιες και αποδοτικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει η Ελλάδα την τρέχουσα δεκαετία.
Η ηλιοθερμική ενέργεια αξιοποιεί την ακτινοβολία και τη θερμότητα του ήλιου και οι κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η Ελλάδα είναι ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν σχέδια για κατασκευή ηλιοθερμικών πάρκων, η συνολική ισχύς των οποίων θα ξεπερνά τα 500MW.
Αυτή η ενεργειακή ισχύς είναι σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερη από το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σεβίλλη της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη ηλιοθερμική εγκατάσταση στον κόσμο.
Η νέα, «καθαρή» μορφή ενέργειας παραπέμπει στα φωτοβολταϊκά συστήματα, η τεχνολογία της όμως είναι πολύ διαφορετική και η απόδοσή της αρκετά μεγαλύτερη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και η αξιοποίηση της θερμότητας που με τα φωτοβολταϊκά πάει χαμένη. Παράλληλα, απαιτείται μικρότερη κάλυψη εδάφους για την ίδια ενεργειακή απόδοση με τα φωτοβολταϊκά.

Εστία η νότια Ελλάδα
Μέχρι σήμερα, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν υποβληθεί αιτήσεις για συνολικά 409 MW ηλιοθερμικής ενέργειας. Από τις 11 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, οι 8 αφορούν ενεργειακά πάρκα στην Κρήτη, οι 2 στη Ρόδο, ενώ υπάρχει και σχέδιο για ένα μικρότερης ισχύος πάρκο στην Κάλυμνο.
Ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ετοιμάσει σχέδιο για ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 100MW στον νομό Ηλείας, το οποίο όμως έχει εγκλωβιστεί στην εύρεση του κατάλληλου οικοπέδου.
Όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην ηλιοθερμία, αυτό είναι και το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα για την ανάπτυξή της. «Το ελληνικό κλίμα δημιουργεί κάτι παραπάνω από πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ηλιοθερμικών πάρκων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός των κατάλληλων εκτάσεων. Τα πάρκα απαιτούν μεγάλα και επίπεδα οικόπεδα με συγκεκριμένο προσανατολισμό», δηλώνουν οι παράγοντες της αγοράς.
Σήμερα, τα πάρκα της Κρήτης και της Ρόδου βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης από τη ΡΑΕ. «Υπάρχουν ήδη πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», δηλώνουν αξιωματούχοι της ΡΑΕ.

Ανταποδοτικά οφέλη
Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, ένα ηλιοθερμικό πάρκο 100MW μπορεί να αποφέρει στις τοπικές κοινωνίες ανταποδοτικά οφέλη αξίας 600.000 ευρώ κάθε χρόνο.
Η κατασκευή του δημιουργεί τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας, ενώ η επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η υλοποίηση των υπαρχόντων ηλιοθερμικών σχεδίων μπορεί να συγκεντρώσει στη χώρα μας επενδυτικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,25 δις ευρώ! Για τα πάρκα της Κρήτης και της Ρόδου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες- κολοσσοί, όπως η ελβετική EGL, η γαλλική EDF και η ιαπωνική Mitsubishi.
Ένα βήμα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα σχέδια είναι ένα ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 33MW στη Σητεία της Κρήτης, που θα κατασκευαστεί από κοινοπραξία με τη συμμετοχή της βρετανικής NUR Energie.

ΟΙ «ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ»
ΗΛΙΑΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ
Η ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ βασίζεται στην ταυτόχρονη εκμετάλλευση της ακτινοβολίας και της θερμότητας του ήλιου. Μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί δύο βασικές τεχνολογίες, με την πιο... εντυπωσιακή να αφορά τη μέθοδο του ηλιακού πύργου.
Αυτή βασίζεται σε κάτοπτρα, τα οποία περιστρέφονται ώστε να αξιοποιούν τις ακτίνες του ηλίου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η ηλιακή ακτινοβολία συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, την κορυφή του ηλιακού πύργου, όπου και αξιοποιείται η θερμότητα.
Η δεύτερη αποδοτική τεχνολογία αφορά τα λεγόμενα παραβολικά κάτοπτρα, τα οποία χάρη στο κοίλο τους σχήμα συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ηλίου σε έναν κεντρικό αγωγό. Τα ηλιοθερμικά πάρκα με παραβολικά κάτοπτρα είναι δυσκολότερα στην εγκατάστασή τους, έχουν όμως μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου