12/11/10

Τα σχέδια της Ευρώπης για τα βιοκαύσιμα οδηγούν σε κοινωνική και οικολογική καταστροφή


Νέα έκθεση αποδεικνύει ότι η μη βιώσιμη χρήση βιοκαυσίμων προκαλεί τεράστιες αυξήσεις των εκπομπών CO2 και μετατροπές γης . Τα σχέδια για αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία απαιτούν παγκοσμίως 69.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων εκτάσεων για ενεργειακές καλλιέργειες και επιδεινώνουν τις κλιματικές αλλαγές αποκαλύπτει νέα έρευνα.


Σύμφωνα με την έρευνα, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αλλάξουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενεργειακών καλλιεργειών σε γη που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται για καλλιέργεια τροφίμων, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης. Μια περιοχή ίση με τη διπλάσια έκταση του Βελγίου θα πρέπει να μετατραπεί σε χωράφια και φυτείες έως το 2020, θέτοντας δάση, οικοσυστήματα και φτωχές κοινότητες σε κίνδυνο.
 
Για πρώτη φορά η νέα αυτή έρευνα αναλύει τη χρήση των βιοκαυσίμων στα εθνικά σχέδια δράσης των κρατών μελών της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [2] και καταλήγει ότι:
·         Η Ευρώπη σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τη χρήση βιοκαυσίμων μέχρι το 2020, όταν αυτά θα καλύπτουν το 9,5% των καυσίμων για μεταφορές. Το 92% των βιοκαυσίμων θα προέρχονται από καλλιέργειες τροφίμων.
·         Εάν λάβει κανείς υπόψη την έμμεση αλλαγή χρήσης της γης, τα βιοκαύσιμα θα εκλύουν 27 με 56 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου επιπλέον κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με 12 με 26 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα στους δρόμους της Ευρώπης μέχρι το 2020.
·         Εάν δεν ενσωματωθούν αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, τα επιπλέον βιοκαύσιμα που θα χρησιμοποιήσει η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία θα είναι κατά μέσο όρο 81 με 167% χειρότερα για το κλίμα από τα ορυκτά καύσιμα.
    
Σύμφωνα με τα σχέδια, πέντε χώρες θα είναι υπεύθυνες για πάνω από τα δύο τρίτα της αύξησης των εκπομπών: Βρετανία (13,3), Ισπανία (9,5), Γερμανία (8,6), Ιταλία (5,3) και Γαλλία (3,9) προβλέπεται να παράξουν μέχρι 40,6 εκατομμύρια τόνους επιπλέον CO2 το χρόνο. Η Ελλάδα προτίθεται να καλύψει κατά 100% τις ανάγκες της σε βιοκαύσιμα από συμβατικά βιοκαύσιμα (πρώτης γενιάς), από τα οποία θα εισάγει το 65 με 70%. Η έκθεση εκτιμά ότι αυτό θα προκαλέσει έμμεση αλλαγή χρήσης γης ίση με το 8 με 10% της καλλιεργήσιμης γης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα προκύψουν από την έμμεση αλλαγή χρήσης της γης ισοδυναμούν με τις εκπομπές από 650.000 με 1 εκατομμύριο επιπλέον αυτοκίνητα, δηλαδή μέχρι και 2,28 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο.
«Η έκθεση δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: αν η Ευρώπη δεν υιοθετήσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας στη νομοθεσία της, τα βιοκαύσιμα θα επιδεινώσουν τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν. Δάση και οικοσυστήματα θα καταστραφούν σε πολύ μεγάλη έκταση για να τροφοδοτήσουν τα αυτοκίνητά μας. Τα βιοκαύσιμα θα προκαλέσουν τέτοιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θα καταλήξουν να είναι χειρότερα από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
 
“Τα βιοκαύσιμα δεν αποτελούν λύση φιλική ούτε για τους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών, ούτε για το περιβάλλον. Η ΕΕ ουσιαστικά σχεδιάζει να δώσει σε εταιρείες μια λευκή επιταγή για να συνεχίζουν να αρπάζουν γη από τους φτωχούς του κόσμου για να καλλιεργήσουν βιοκαύσιμα και για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μας αντί τα στομάχια των φτωχών αγροτών. Οι πολιτικές της ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Αφρική όπου για πολλούς η τροφή δεν είναι εξασφαλισμένη», επεσήμανε η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Πολιτικής και Εκστρατειών της ActionAid Ελλάς.  
 
Οι ΜΚΟ καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσουν άμεσα τις πραγματικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στις κλιματικές αλλαγές και στην εξασφάλιση επαρκούς τροφής στις αναπτυσσόμενες χώρες και να θέσουν ως προτεραιότητα την ενεργειακή αποδοτικότητα στις μεταφορές. Η νέα νομοθεσία πρέπει να λάβει υπόψη το πραγματικό ενεργειακό αποτύπωμα των βιοκαυσίμων εισάγοντας παράγοντες για την έμμεση αλλαγή στη χρήση γης και να ενσωματώσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας.
 
Η έρευνα, που έγινε μετά από πρωτοβουλία περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών ΜΚΟ, περιλαμβάνει την έμμεση αλλαγή στη χρήση γης που θα προκαλέσει η χρήση βιοκαυσίμων, καθιστώντας την έτσι την πιο ρεαλιστική εκτίμηση που έχει γίνει σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις που θα έχουν οι στόχοι των βιοκαυσίμων της ΕΕ στον κόσμο. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή πολιτική για τα βιοκαύσιμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου, θα συντάξει αναφορά για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει και θα μειώσει αυτές τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

ΠΗΓΗ: GREENPEACE
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου