14/11/10

Η Μπιρμπίλη στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων

Στην απαραίτητη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των συγχρόνων κοινωνιών, ως επιτυχή επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην σπουδαιότητα της υπογραφής της Διακήρυξης για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών, αναφέρθηκε στην ομιλία της στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. 
«Η υπογραφή της Διακήρυξης για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή πρέπει να σηματοδοτήσει την πολιτική θέληση και βούληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο χαμηλών ρύπων, σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό που ξεκίνησε εδώ, στην Αθήνα θα εξελιχθεί σε μία δυνατή συμμαχία με ισχυρή φωνή στη διεθνή πραγματικότητα, πιέζοντας για μία παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.
Οι πράσινες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν υψηλή οικονομική απόδοση και δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνολογίες.
Οι προσδοκίες για μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον, έχουν δημιουργήσει μια έκρηξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ, στις τεχνολογίες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και άλλες πράσινες τεχνολογίες.
Οι αγορές αυτές αναπτύσσονται ραγδαία και μαζί τους αυξάνεται και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την απόσπαση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου τους.
Αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν, και κάποιες έχουν ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά στις αγορές αυτές, με στόχο να εδραιώσουν ηγετικό ρόλο και να αποκομίσουν τα αναλογούντα κέρδη».
Αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ όπως, μεταξύ άλλων, στη ψήφιση των νόμων για την ανακύκλωση, τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια, θεμελιώνοντας έτσι, ένα στέρεο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διευρύνεται και θα ισχυροποιείται συνεχώς.
Κλείνοντας η Υπουργός υπογράμμισε ότι «κάτω από την ισχυρή πίεση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαίτερα της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια οικονομική ατμομηχανή έχει αρχίσει να αναπτύσσει ταχύτητα προς το νέο πράσινο προορισμό, οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και στη χώρα μας.
Η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί, έχει αναπτύξει και σταδιακά εφαρμόζει το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη της χώρας μας.
Η αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας δεν μπορεί να παραμείνει μυωπική και κοντόφθαλμη. Διαφωνώ απόλυτα με τη λογική που μας παρουσιάζει δέσμιους παρωχημένων συνταγών. Εδώ μας δίνεται μία ευκαιρία και δεν θα τη χάσουμε».

ΠΗΓΗ:  econews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου