4/11/10

Πυρετός κέρδους για φωτοβολταϊκά

Σε «κόκκινο ποτάμι» έχει εξελιχθεί το ενδιαφέρον των ιδιωτών κάθε είδους και κάθε μορφής που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. 
Ως σήμερα, από τις φρούδες ελπίδες εύκολου και γρήγορου πλουτισμού που καλλιεργήθηκαν, έχουν κατατεθεί συνολικά περίπου 32.500 αιτήσεις από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αγρότες και οικιακούς καταναλωτές (οι τελευταίοι για κυψέλες σε στέγες), ενώ στο οικονομικό επιτελείο μιλούσαν για περίπου 15.000 κατά μέγιστον!
Μάλιστα οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 5.500 Μεγαβάτ στην υποθετική περίπτωση που υλοποιούνται όλες, ενώ η συνολική ενεργειακή ισχύς μέσα στην Ελλάδα είναι 11.000 μεγαβάτ. Ο στόχος για φωτοβολταϊκά το 2020 είναι 2.200 μεγαβάτ.
Από το «φρακάρισμα» των φωτοβολταϊκών ξεφεύγουν μόνον τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, που εξακολουθούν να δέχονται αιτήσεις από ιδιώτες ή από διαχειριστές πολυκατοικιών με κανονική ροή εγκατάστασης.
Οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες που γίνονται σήμερα θα ενεργοποιηθούν από την επόμενη χρονιά, οπότε η επιδότηση θα είναι μικρότερη, αφού κάθε χρόνο μειώνεται.
Οι υπόλοιπες αιτήσεις του καλοκαιριού όμως από επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να περιμένουν να τελειώσει πρώτα η αξιολόγηση των αγροτικών φακέλων που έχουν προτεραιότητα για να έρθει η σειρά τους, άρα θα περιμένουν τρεις και τέσσερις μήνες, οπότε θα ξεκινήσουν το 2011, αλλά άγνωστο πότε ακριβώς.
Τέλος, να υπενθυμιστεί ότι, όπως έχει γράψει «Το Βήμα», οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, λόγω των χιλιάδων φακέλων που συσσωρεύονται στα γραφεία τους προς εξέταση, κάνουν ένα είδος λευκής απεργίας, διαμαρτυρόμενοι για τον αδικαιολόγητο φόρτο, τον οποίο αποδίδουν σε «προχειρότητα του υπουργείου», όπως λένε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου