4/2/11

Τέλος τα Αγροτικά Φωτοβολοταικά για την Κρήτη

Οριστικό όχι στα αγροτικά φωτοβολταικά για την Κρήτη. Πάνω από 4.000 MW οι αιτήσεις για ηλιακή ενέργεια

Μετά και τον θόρυβο που έχει προκληθεί αναφορικά με την ΔΕΗ, την ΡΑΕ και τις περιοχές που χαρακτηρίζονται «κορεσμένες» ή μη για την εγκατάσταση φωτοβολταικών, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη βάζει τέλος στις όποιες ελπίδες των αγροτών της Κρήτης, σχετικά με το αίτημά τους για το άνοιγμα του συστήματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο νησί.
Σε απάντηση του υπουργείου σε αναφορά του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Φραγκίσκου Παρασύρη, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει ότι, «λόγω της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί, έχουν δημιουργηθεί υπέρμετρες προσδοκίες στους υποψήφιους επενδυτές (ιδιώτες και αγρότες) και στην καλλιέργεια αυτών των προσδοκιών θα πρέπει να υπάρξει μέτρο.
Σήμερα όλες οι κατατεθειμένες αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στη χώρα, μικρά και μεγάλα, αγροτικά και μη, σε στέγες και κτίρια, ξεπερνούν σε συνολική ισχύ τα 4.000 MW.
Από την άλλη, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για την αναλογία κατανομής ισχύος ανά τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το 2020 και ενδιάμεσα μέχρι το 2014, τα φωτοβολταϊκά μέχρι το 2014 δεν μπορούν να ξεπερνούν στη χώρα μας τα 1500 MW.
Ο περιορισμός αυτός σε σχέση με τα κατατεθειμένα αιτήματα θα πρέπει να καταστήσει τους υποψήφιους επενδυτές προσεκτικούς σε σχέση με την τελική δυνατότητα που θα έχουν ως προς την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Επιπλέον η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά είναι ακριβή.
Γι' αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ελκυστική ως επένδυση, αλλά το τελικό κόστος επιβαρύνει τον καταναλωτή μέσω του Ειδικού Τέλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο λογαριασμό της ΔΕΗ».
Και η απάντηση της υπ. Περιβάλλοντος καταλήγει τονίζοντας πως «λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψη τις δυνατότητες απορρόφησης ισχύος στο τοπικό δίκτυο κάθε περιοχής, θα προχωρήσει στο εξής η υλοποίηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ με όποιους τυχόν περιορισμούς μπορεί αυτό να συνεπάγεται».

ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες σε σχέση με τα φωτοβολταικα κι γι' αυτό το κράτος πρέπει να ενθαρρύνει και να πριμοδοτεί τέτοιες προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή