23/10/10

Υπεγράφη η Διακήρυξη για την Κλιματική Αλλαγή

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε χθες τη Διακήρυξη για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Στη συνέχεια συμμετείχε στην κεντρική συνεδρίαση για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή με θέμα: «Προστατεύοντας τη Μεσόγειο για τις επόμενες γενεές».
Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας, της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Κροατία, τη Συρία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αιγυπτο, την ΠΓΔΜ, τη Μαυριτανία και τη Σερβία.
Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, για να
 υπογραμμίσει την ανάγκη της κοινής δράσης για το Κλίμα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα, τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο γειτονικών χωρών που βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών.
«Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Ταγίπ  Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών.
Έχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Μέσα από το “κακό σενάριο” για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για την πολιτική διακήρυξη που υπεγράφη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «Δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».
«Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα, αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας. Και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση».
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι σε οτιδήποτε επηρεάζει την ισορροπία της φύσης.
Επίσης, ανέφερε ότι στη χώρα του έχει προετοιμαστεί ένα νομοθετικό σχέδιο, το οποίο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το σχεδιασμό της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος για χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2012.
Ήδη η κυβέρνηση του είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ σχετικά με το κεφάλαιο για το περιβάλλον, στις προενταξιακές συνομιλίες.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα είναι ικανή να να παράγει αιολική ενέργεια 20.000 μεγαλοκιλοβατόρων, τόνισε ο κ. Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου