4/1/11

Θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα χωράφια τους, με μια μικρή επιφύλαξη, άφησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. 

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι είναι ζήτημα ημερών να έχουμε την τελική καταγραφή και χαρτογράφηση του συνόλου της δυναμικότητας υποδοχής ισχύος από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου τόνισε ότι «υπάρχει μια μέση εκτίμηση ότι το σύνολο σχεδόν –το λέω με μια επιφύλαξη, κρατήστε την επιφύλαξη- των αιτήσεων των αγροτών μπορεί και να ικανοποιηθεί. Κρατώ μία επιφύλαξη, διότι πρέπει κανείς να δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων. Πρέπει να δει ποια εγκατεστημένη ισχύ υπάρχει και, κυρίως, πρέπει να δει ποιες από τις μεγάλες επενδύσεις –τις πάνω από 100 ΚW- πρόκειται να εγκριθούν, δηλαδή ποιες έχουν πάρει δεσμευτικές προσφορές και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο κάθε φορά ανάμεσα στις αιτήσεις των αγροτών και στις αιτήσεις όλων των υπολοίπων».
Σχετικά με την υπουργική απόφαση για τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξίσωση των όρων δόμησης για τα άρτια και οικοδομήσιμα και για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά μια μεγαλύτερη επενδυτική «δικαιοσύνη» -εντός εισαγωγικών η λέξη- για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αλλά και για τη δεύτερη».
Θυμίζουμε ότι με βάση την υπουργική απόφαση του 2009, χρειάζονταν άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα για επενδύσεις που ήδη είχαν φθάσει σε ένα σημείο την εγκατάστασή τους.
Σε λίγες ημέρες, κατέληξε ο κ. Μανιάτης, θα έχουμε τη δυνατότητα να υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση και να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ολόκληρη η ερώτηση του Θ. Οικονόμου
Πρέπει να επισημάνω –αφότου κατατέθηκε η ερώτηση- ότι από το Σεπτέμβριο του 2010 όντως έχει κατατεθεί ένας πίνακας, ο οποίος ανεβάζει την ισχύ των φωτοβολταϊκών στη χώρα και από 500MW που ήταν, τον κάνει 1000MW για γενική χρήση και 500MW για τους αγρότες.
Το ερώτημα, το οποίο τίθεται, είναι καταρχήν κατά πόσο το Υπουργείο εξετάζει την περίπτωση της γεωγραφικής κατανομής αυτής της ισχύος ανά περιοχή, γιατί στην περιοχή της Ηπείρου αυτή η κατανομή ήταν τραγικά άδικη με βάση την προηγούμενη κατανομή της υπουργικής απόφασης 2007, που ήταν 18MW, δηλαδή το 3,6% της ισχύος, όταν σε άλλες περιοχές –με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία- κυμαινόταν από 8% έως 20%.
Ένα δεύτερο υποερώτημα είναι αν ισχύει αυτή η γεωγραφική κατανομή, κατά πόσο είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να μπουν κριτήρια, ώστε να ενισχύονται περιοχές που έχουν αναπτυξιακά ζητήματα και προτερήματα, όπως έχει η Ήπειρος ή κριτήρια, πέρα από τα τεχνικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη ζήτηση που έχει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που στην Ήπειρο και στην πρώτη φάση και τώρα με το νόμο του 2010, είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός των αιτήσεων.
Ένα ακόμη υποερώτημα είναι κατά πόσο προτίθεται το Υπουργείο, με υπουργική απόφαση, να λύσει ένα ζήτημα που προκύπτει από την υπουργική απόφαση του 2009, όπου χρειάζονταν άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα για επενδύσεις που ήδη είχαν φθάσει σε ένα σημείο την εγκατάστασή τους. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό λυθεί ή αν θα χρειάζεται τα οικόπεδα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα για να μπορέσουν να εγκατασταθούν.


ΠΗΓΗ: Agro-solar