17/12/10

15 εκ. ευρώ για παραγωγή ενέργειας σε νοσοκομεία

Πρόσκληση ύψους 15 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" (ΕΠΠΕΡΑΑ) για την κατασκευή μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας σε συνδυασμό με συστήματα ψύξης με χρήση φυσικού αερίου σε δημόσια νοσοκομεία, υπέγραψε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
Με τα έργα συμπαραγωγής επιτυγχάνεται αυξημένη απόδοση της μετατροπής και χρήσης της παραγόμενης ενέργειας με αποτέλεσμα μικρότερες εκπομπές προς το περιβάλλον καθώς και σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από τα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ: Εφημ. Αποκαλύψεις

16/12/10

Κολλάει η εγκατάσταση των μικρών οικιακών φωτοβολταικών στα νησιά

Κολλάει η εγκατάσταση των μικρών οικιακών φωτοβολταικών στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, αφού η ΔΕΗ δεν δέχεται προς το παρόν αιτήσεις, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον.
Τα περιφερειακά καταστήματα της ΔΕΗ επιμένουν σύμφωνα με τις πληροφορίες πως πρέπει πρώτα να γίνουν μελέτες για τις αντοχές των τοπικών δικτύων και μετά να αρχίσει η υποβολή των αιτημάτων, άνθρωποι ωστόσο της αγοράς εξηγούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χαθεί απλώς πολύτιμος χρόνος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα κορεσμού του συστήματος όπως ενδεχομένως σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Και επικαλούνται ανακοίνωση που εξέδωσε η ΡΑΕ λίγο καιρό μετά την απόφαση της υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη το Σεπτέμβριο για τη δυνατότητα εγκατάστασης και στα νησιά οικιακών φ/β, με την οποία στην ουσία προέτρεπε τη ΔΕΗ να ξεκινήσει να παραλαμβάνει φακέλους, μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια δέσμευσης του ηλεκτρικού χώρου κάθε νησιού.
Υπενθυμίζουμε πως η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας το Σεπτέμβριο δίνει τη δυνατότητα για εγκατάσταση φ/β συστημάτων έως 5 κιλοβάτ σε στέγες και ταράτσες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και για φ/β έως 10 κιλοβατ στη Κρήτη.
Από τα 200 MW έχουν γίνει μόνο… τα 25 MW
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αντοχές των τοπικών δικτύων στα νησιά έχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια, καθώς από τα 200 MW των εξαιρέσεων για φ/β πάρκα που επιμερίστηκαν το 2008 στα νησιά (μιλάμε για συστήματα επί εδάφους αφού τα οικιακά επετράπηκαν μόλις φέτος το Σεπτέμβριο), μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί μόλις… τα 25 MW. Και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα γίνουν και τα 200 MW. Άλλωστε επειδή έχει παρέλθει η διετία από τη χορήγηση των εξαιρέσεων είναι πολύ πιθανό οι άδειες για τα υπόλοιπα 180 MW να επιστραφούν.
Ακόμη και αν στα νησιά του Αιγαίου και στη Κρήτη υλοποιηθούν για παράδειγμα 4.000 αιτήσεις των 5 κιλοβάτ έκαστη, μιλάμε για ένα δυναμικό 20 μεγαβάτ, μόλις το 10% του επιμερισμένου πλαφόν των 200 μεγαβάτ.
Τι προέβλεπε η απόφαση Μπιρμπίλη
Ας θυμηθούμε τι έλεγε η απόφαση της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη το Σεπτέμβριο του 2010 : «Το πρόγραμμα ισχύει για όλη την επικράτεια, με μέγιστη ισχύ για την ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 10kWp και για τα λοιπά μη διασυνδεδεμένα νησιά τα 5kWp. Για την υλοποίηση εγκαταστάσεων στα νησιά, που εντάσσονται ειδικά στο Ειδικό Πρόγραμμα, καθορίζεται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος για τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα. Τα σχετικά στοιχεία των αιτήσεων και των εγκαταστάσεων καθώς και ο χαρακτηρισμός των τοπικών δικτύων ως κορεσμένων ή μη αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο των Διαχειριστών Δικτύου και μη διασυνδεδεμένων νησιών..».

ΠΗΓΗ: energy press

7/12/10

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: τις 3.000 έφτασαν οι αιτήσεις

Βροχή αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δέχεται η ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τελευταίο τρίμηνο κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις, όσες δηλαδή είχαν κατατεθεί από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2009.
Αυτό σημαίνει ότι σωρευτικά έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ 3.000 αιτήσεις, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 25,4 μεγαβάτ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ, η οποία για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια.
Από το 2012 και μετά η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5 % ετησίως.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα, βεράντες, στις στέγες χώρων στάθμευσης κλπ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή έδρα πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών υπολογίζει ότι η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών ανά κιλοβάτ, ανάλογα με την περιοχή και τον προσανατολισμό, κυμαίνεται από 1100 έως 1500 κιλοβατώρες το χρόνο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τιμή πώλησης 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα το έσοδο κυμαίνεται δηλαδή από 600 ως 820 ευρώ το χρόνο.
Συνεπώς για συστήματα 10 κιλοβάτ, που είναι το όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα έσοδα είναι δεκαπλάσια, από 6.000 ως 8.200 ευρώ.

ΠΗΓΗ: econews