31/10/10

Φωτοβολταϊκά στο χαρτί

Οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατάφεραν να «ντύσουν» ένα κομμάτι χαρτί με μια ηλιακή κυψέλη. 
 Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόπειρα στέφθηκε με επιτυχία, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, θα χρειαστούν χρόνια μέχρις ότου η νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνική περάσει στην εμπορευματοποίηση. Για τη δημιουργία της καινοτόμου «χάρτινης» ηλιακής κυψέλης οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Solar Frontiers Εni-ΜΙΤ με τη βοήθεια μιας συσκευής που μοιάζει με κοινό εκτυπωτή επένδυσαν ένα κομμάτι χαρτί με ένα οργανικό ημιαγώγιμο υλικό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει δραματικά το βάρος και συνεπώς την υπάρχουσα λογική γύρω από τα ηλιακά πάνελ. Το μυστικό της πειραματικής ηλιακής κυψέλης εντοπίζεται στην πολλαπλή της διαστρωμάτωση, η οποία, κατά τους ειδικούς, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε συστήματος. Οπως επεσήμανε η επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος και καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής του ΜΙΤ Κάρεν Γκλίσον, μια χάρτινη ηλιακή κυψέλη έχει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια αρκετή να φωτίζει μια μικρή οθόνη LΕD.
Οι επιστήμονες οραματίζονται τώρα την τοποθέτηση των εύκαμπτων και εύχρηστων φωτοβολταϊκών σε περσίδες ή ακόμη και στο επάνω μέρος φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να τροφοδοτήσει με νέες, ευρηματικές ιδέες μεγάλες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

26/10/10

Ομάδα υποστήριξης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ομάδα υποστήριξης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν επενδύσεις για την ενεργειακή θωράκιση 100.000 κατοικιών δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου, όπως είπε ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης, να απαντηθούν τα εκατοντάδες ερωτήματα που αναμένονται από όλη τη χώρα όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ως πρότυπο για ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» είναι το πρώτο πρόγραμμα του είδους που προκηρύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις αναφορές αυτές έκανε ο κ. Μανιάτης το πρωί σε συνέδριο για την «Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μέσω της Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας».
Η προκήρυξη του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από το ΤΕΜΠΜΕ των προσφορών των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στη δράση παρέχοντας δανειακά κεφάλαια στους ιδιοκτήτες. Το σύνολο των επενδύσεων (ιδιωτική και δημόσια συμμετοχή) θα ξεπεράσει το 1,2 δις. ευρώ. «Είναι η πρώτη φορά, τόνισε ο υφυπουργός, που γίνεται δημόσια επένδυση σε ιδιωτικές κατοικίες και ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργεια στα κτίρια».

Ταυτόχρονα, έχουν προκηρυχθεί ή ετοιμάζονται προγράμματα για ενεργειακή θωράκιση μεγάλων κτιρίων του Δημοσίου (π.χ. το κτίριο της Βουλής, της ΕΡΤ, κ.α.) όπως και πιλοτικές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, που έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στον καινούργιο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ο κ. Μανιάτης είπε ότι η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων είναι το ίδιο σημαντική με τη θωράκισή τους από το σεισμό. Σημείωσε δε, ότι τα κτίρια με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική και μισθωτική αξία, αφού θα είναι πιο οικονομικά για τους χρήστες.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και σε μια νέα πρωτοβουλία της ΕΕ, για τη δημιουργία «έξυπνων πόλεων» η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην πολεοδομία / αρχιτεκτονική, τις μεταφορές, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές. Στην πρωτοβουλία θα ενταχθούν 25 - 30 ευρωπαϊκές πόλεις και ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί και μια μεσαίου μεγέθους ελληνική πόλη, 25-30.000 κατοίκων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πράσινη ενέργεια δεν είναι φθηνή - ειδικά στη χώρα μας π.χ. η τιμή αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ κατά μέσο όρο οι ΑΠΕ είναι 8 - 8,5 φορές ακριβότερες από το λιγνίτη. Η εξίσωση όμως θα μεταβληθεί, όταν από το 2013 ενσωματωθεί στο κόστος της λιγνιτικής ενέργειας η τιμή αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει τους παραγωγούς και τελικά τους καταναλωτές ρεύματος.

Στην προσφώνησή του προς τον υφυπουργό ο κ. Πάνος Δανός, πρόεδρος του Σωματείου Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Ελλάδας, ανέφερε ότι το 75 % των κτιρίων στη χώρα είναι όχι μόνο ενεργοβόρα αλλά και ανθυγιεινά.


ΠΗΓΗ: GREEN MARKETS

25/10/10

Στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας του κόσμου

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Δευτέρα το "πράσινο φως" για την κατασκευή του στην Καλιφόρνια.

Θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Κεν Σαλαζάρ.
Το συγκρότημα αυτό που θα αποτελείται από τέσσερις ηλιακές εγκαταστάσεις ισχύος 250 μεγαβάτ έκαστη θα είναι σε θέση να παράγει έως και 1000 μεγαβάτ, δηλαδή αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει από 300.000 έως 750.000 κατοικίες.
Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Solar Millennium LLC. Θα κατασκευαστεί σε έκταση 2.842 εκταρίων κοντά στο Μπλάιθ και θα εργαστούν σε αυτό έως και 1000 άτομα. Όταν ολοκληρωθεί θα απασχολεί περίπου 300 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.
Η εταιρεία μπορεί να λάβει δάνειο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Ενέργειας για να κατασκευάσει το έργο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών...

ΠΗΓΗ: NEWSIT

Πρωτοπόρες στο δρόμο της « πράσινης οικονομίας » η Ινδία και η Βραζιλία

Όλο και μεγαλύτερη δύναμη φαίνεται να αποκτά η προοπτική μίας μελλοντικής «πράσινης οικονομίας»
Ολοένα και μεγαλύτερη σημασία φαίνεται να αποκτά η οικονομική αξία της φύσης στη διαμόρφωση πολιτικών από κυβερνήσεις, αναφέρει έρευνα των Ηνωμένων Εθνών- με την Ινδία και την Κίνα να παρουσιάζονται εξαιρετικά ενεργητικές στο συγκεκριμένο θέμα.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών παρουσιάζονται ως οι πλέον πρόθυμες να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς του τριετούς προγράμματος Teeb (The Economics of Ecosystems and Biodiversity), τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν στη συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη Βιολογική Ποικιλότητα. Όπως αναφέρθηκε, ο ρόλος της φύσης πρέπει να υπολογιστεί, αν είναι να αποκτήσει αξία.
Ο Παβάν Σουκντέβ, ειδικός της Deutsche Bank ο οποίος αποτελεί τον επικεφαλής του Teeb (που υπάγεται στο UNEP- το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών), δήλωσε πως αν η κοινωνία δεν υπολογίσει τις «υπηρεσίες» της φύσης, τότε όλα θα χαθούν.
Σε προηγούμενη ανάλυση, το Teeb είχε υπολογίσει πως η οικονομική αξία των υπηρεσιών οι οποίες χάνονται (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καθαρισμός νερού και ρύθμιση του κλίματος) αντιστοιχούν σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο Σουκντέβ και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση τρόπων να μετατρέψουν τα πορίσματα της έρευνας σε πραγματικές, εφαρμόσιμες πολιτικές- και το πρώτο συμπέρασμα ήταν πως επιβάλλεται η διεξαγωγή ερευνών αντίστοιχων του Teeb σε εθνικό επίπεδο, για να αναλυθεί η πραγματική αξία των οικοσυστημάτων στα πλαίσια των οικονομιών των χωρών.
«Συμβατικές μέθοδοι υπολογισμού όπως ο υπολογισμός του ΑΕΠ δεν θα τα καταφέρουν, οπότε χρειαζόμαστε…άμεσα αναβάθμιση των συστημάτων υπολογισμών…δεν μπορείς να διαχειριστείς κάτι που δεν μπορείς να υπολογίσεις» είπε σχετικά.
Ο Σουκντέβ συμπλήρωσε πως, μέχρι τώρα, 27 κυβερνήσεις από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και μία από την Ασία έχουν προσεγγίσει το UNEP αναζητώντας τρόπους για να κάνουν πιο «πράσινες» τις οικονομίες τους- με την Ινδία και τη Βραζιλία στην «εμπροσθοφυλακή».
«Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε ένα σχετικό πλαίσιο, το οποίο να μπορούμε να εφαρμόσουμε μέχρι το 2015, και πιστεύουμε πως η αντίστοιχη μελέτη 'Teeb' για την Ινδία θα αποτελέσει παράγοντα- κλειδί» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδίας, Τζαϊράμ Ραμές.
Ο Μπραούλιο Ντίας, γραμματέας βιοποικιλότητας και δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, είπε πως η χώρα του επίσης αναζητεί τρόπους αλλαγής κατεύθυνσης στο Teeb- και αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, ίσως οι αλλαγές να είχαν αρχίσει ήδη.
«Είναι παράδοση για πολλές χώρες- στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Βραζιλία- η αξιοποίηση πλαισίων κανόνων ως οργάνων ελέγχου και διοίκησης, και χρειάζεται να εργαστούμε πάνω στην εύρεση κινήτρων για να καταφέρουμε να συντονίσουμε τους συμμετέχοντες φορείς» είπε σχετικά. «Η προσέγγιση του Teeb είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να κάνει τους πάντες να αντιληφθούν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας και να επενδύσουν στη διατήρησή της» συμπλήρωσε.
Ο Ντίας ανέφερε επίσης ότι στο κογκρέσο της Βραζιλίας συζητάται η δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού «υπηρεσιών οικοσυστήματος».
Ωστόσο, ο Βραζιλιάνος γραμματέας βιοποικιλότητας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό πολλών αναπτυσσομένων χωρών, πως δεν θα είναι εφικτή κάποιου είδους κοινή δράση αν δεν υπάρξει κάποιου είδους οικονομική στήριξη από πλευράς της Δύσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επίσης τις αρχές που παρουσίασε το Teeb, εξετάζοντας τις δυνατότητες προσαρμογής των οικονομιών τους στο πλαίσιο που έχει τεθεί από το πρόγραμμα.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται από το Teeb είναι η ανάγκη «εξομάλυνσης» της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις επενδύσεις σε πηγές ενέργειας- και δη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: kathimerini

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in Μυτιλήνη

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πόσο μπορεί τα παλιά αυτοκίνητα να συνεχίσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους μετατρεπόμενα σε ηλεκτρικά έναντι ενός μικρού κόστους; Στο ερώτημα απαντά ερευνητικό πρόγραμμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών που υλοποιείται στο συνεργείο της εταιρείας Αφοί Ν. Κόρακα Α.Ε. στη Μυτιλήνη. Tα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μεθαύριο Τετάρτη το μεσημέρι στο Ζάππειο.
Οπως λέει ο Τάσος Κόρακας, αντίστοιχη εμπειρία είχε ως φοιτητής του Πολυτεχνείου το 1994, όταν είχε μετατρέψει σε ηλεκτροκίνητο ένα Fiat, τύπου Fiorino. Μάλιστα τότε το αυτοκίνητο είχε οδηγήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάνοντας τον γύρο της Ακρόπολης. Δεδομένης αυτής της εμπειρίας τώρα ο Τάσος κι ο αδελφός του Κώστας Κόρακας θα μετατρέψουν συνολικά σε ηλεκτροκίνητα τρία αυτοκίνητα, εκ των οποίων το πρώτο, ένα Mercedes smart ολοκληρώθηκε, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη ένα Citroen Saxo κι ένα Fiat Panda.
Από το Mercedes smart, πάνω στο οποίο οι μηχανικοί δούλευαν εδώ και 20 μέρες, αφαιρέθηκε ο βενζινοκινητήρας που θα αντικατασταθεί από ηλεκτροκίνητο, ο οποίος θα παίρνει ρεύμα από 12 μπαταρίες λιθίου των οκτώ βολτ η κάθε μία (96 συνολικά). Η αυτονομία του οχήματος με αυτές τις μπαταρίες θα είναι της τάξης των 80 χιλιομέτρων, ενώ το Saxo, που θα μετατραπεί σε δεύτερη φάση, θα έχει διπλάσια αυτονομία, της τάξης των 160 χιλιομέτρων.
«Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να βρεθεί τρόπος ώστε η μετατροπή να έχει κόστος που να μην ξεπερνά τα 7.000 ευρώ, οπότε και να συμφέρει αντί κάποιος να πετάξει το παλιό του αυτοκίνητο να αλλάξει τον κινητήρα με ηλεκτρικό», λέει ο Κώστας Κόρακας. Επίσης, τονίζει ότι «στην πράξη φαίνεται πως το κόστος της μετατροπής είναι σε συνάρτηση με τα χιλιόμετρα της αυτονομίας κι αυτό γιατί είναι πολύ υψηλό το κόστος των μπαταριών. Με δεδομένο όμως ότι ένα καινούργιο ηλεκτροκίνητο όχημα κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ, φαίνεται να συμφέρει η μετατροπή ενός παλιού οχήματος, ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτει ανάγκη -π.χ. σε νησιά ίσως και μικρότερα από τη Λέσβο- για μεγάλη χιλιομετρική αυτονομία».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

24/10/10

Μεγάλη Επιτυχία για τη Διεθνή Έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ- PHOTOVOLTAIC 2010

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση επισκεπτών ολοκληρώθηκε η 5η Δεθνής Έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ 2010, που έγινε από Πέμπτη 21 μέχρι Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας στην Αθήνα.
Η αισιοδοξία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό για τα ενεργειακά θέματα και τις επενδύσεις γύρω απ' αυτό φαίνεται να δημιουργεί και έντονη κινητικότητα στο χώρο.
Περισσότερες από 250 εταιρείες ενέργειας, παλαιές και νέες, παρουσίασαν τεχνολογικά επιτεύγματα και νέες εφαρμογές για φωτοβολταικά πάρκα, φωτοβολταικά στις στέγες, γεωθερμία, πάνελς, Inverters, Συστήματα στήριξης (βάσεις- trackers), ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Παράλληλα στην ίδια έκθεση πραγματοποιήθηκε και η 6η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογιών Νερού , Περιβάλλοντος & Οικολογικής Δόμησης με ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΡΟΥ .
Η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από 20-23 Οκτωβρίου 2011 στον ίδιο χώρο.

 

23/10/10

Deals στα Φ/Β για να κλειδώσουν (πριν το limit up) οι αποτιμήσεις

Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών των μετοχών των κατασκευαστών πάνελ έχουν φέρει στο προσκήνιο θέματα συγκέντρωσης του κλάδου.

Οι μεγάλες καθιερωμένες εταιρείες όπως η First Solar και η SunPower Corp θα ηγηθούν αυτής της τάσης, σύμφωνα με αναλυτές. Καθώς ο ανταγωνισμός ενισχύεται και οι τιμές πέφτουν, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή των μοντέλων θα πρέπει να ψάξουν για “κάθε μέθοδο που θα διατηρήσει γι’ αυτές ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα”, σημείωσε ο Christine Hersey, αναλυτής της Wedbush Morgan.

Αυτό περιλαμβάνει κάθετι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους σε μια στιγμή που πρέπει να αγωνιστούν εναντίον των πολλών παικτών που μειώνουν τις τιμές για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς, κυρίως μεγάλες κινεζικές εταιρείες, όπως η LDK Solar και η Suntech Power.
Εταιρείες ηλιακών πάνελ αρχίζουν να “αρπάζουν” κατασκευάστριες εταιρείες που μπορούν να παρέχουν σταθερή παραγωγή για την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Τον περασμένο μήνα, η Sharp Corp κατέβαλε 305 εκατ. δολ. για την κατασκευάστρια Recurrent Energy και τα έργα της συνολικού ύψους 2 GW.
Φέτος επίσης, η First Solar αγόρασε τη NextLight με έργα συνολικού ύψους 570 MW, για 297 εκατ. δολ. και η SunPower αγόρασε την Sunray, ένα ευρωπαϊκό εργοστάσιο με έργα σε εξέλιξη δυναμικότητας 1.200 megwatt, για 277 εκατ. δολ.

Μερικές ακόμη εταιρείες παραμένουν ανεξάρτητες, όπως στο Σαν Φρανσίσκο η Silverado Power LLC, η οποία ειδικεύεται στα έργα των 20 MW ή λιγότερο. Αν και αυτές οι εγκαταστάσεις είναι μικρότερες από τις προτεινόμενες των 300 και άνω MW που κάνουν πρωτοσέλιδα, στελέχη της Silverado τονίζουν ότι αυτά τα έργα είναι ευκολότερα στο σχεδιασμό και στη διασύνδεση με το δίκτυο.
Άλλες περιπτώσεις εξαγορών σχετίζονται με το επιχείρημα ότι οι αποτιμήσεις θα πάνε υψηλότερα. Ο Brendan Neagle, στέλεχος της Borrego Solar Systems Inc, που χρηματοδοτεί ηλιακά συστήματα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πιο κερδοφόρα οικονομική χρήση, είπε στο Reuters, η εταιρεία μιλά με ενδιαφερόμενους επενδυτές αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί την πώληση.
Ο δείκτης WilderHill Clean Energy, του οποίου η σύνθεση περιλαμβάνει την SunPower, τη First Solar και την Suntech Power Holdings Co Ltd, έχει ενισχυθεί κατά 16% από τις αρχές του Ιουνίου. Η αύξηση των τιμών των μετοχών είναι “μια ένδειξη του ενδιαφέροντος της αγοράς”, λέει ο Chaim Lubin, συνεργάτης στον τομέα ΑΠΕ της Lincoln Financial, μιας επενδυτικής τράπεζας με υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 500 εκατ. δολ.

ΠΗΓΗ: Green Business

“Πράσινες” επενδύσεις 45 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε πράσινες υποδομές αναμένονται στη χώρα μας ως το 2015, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στη Βουλιαγμένη, ενώ χαρακτήρισε την προοπτική αυτή ως “ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα μας”.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο “βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού”. ”Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε, σημείωσε ο πρωθυπουργός, εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας”, είπε .
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη. ”Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισ.”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος , είπε , μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισ. δολ. από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.
Από την πλευρά της, τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο πάνελ για τη “Δημιουργία πλαισίου για τις πράσινες επενδύσεις”.

Τόνισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, πρόσθεσε, πέραν της οικονομικής απόδοσης δημιουργούν και νέες θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας.

ΠΗΓΗ: Green Business

Υπεγράφη η Διακήρυξη για την Κλιματική Αλλαγή

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε χθες τη Διακήρυξη για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Στη συνέχεια συμμετείχε στην κεντρική συνεδρίαση για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή με θέμα: «Προστατεύοντας τη Μεσόγειο για τις επόμενες γενεές».
Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας, της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Κροατία, τη Συρία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αιγυπτο, την ΠΓΔΜ, τη Μαυριτανία και τη Σερβία.
Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, για να
 υπογραμμίσει την ανάγκη της κοινής δράσης για το Κλίμα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα, τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο γειτονικών χωρών που βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών.
«Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Ταγίπ  Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών.
Έχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Μέσα από το “κακό σενάριο” για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για την πολιτική διακήρυξη που υπεγράφη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «Δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».
«Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα, αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας. Και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση».
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι σε οτιδήποτε επηρεάζει την ισορροπία της φύσης.
Επίσης, ανέφερε ότι στη χώρα του έχει προετοιμαστεί ένα νομοθετικό σχέδιο, το οποίο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το σχεδιασμό της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος για χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2012.
Ήδη η κυβέρνηση του είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ σχετικά με το κεφάλαιο για το περιβάλλον, στις προενταξιακές συνομιλίες.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα είναι ικανή να να παράγει αιολική ενέργεια 20.000 μεγαλοκιλοβατόρων, τόνισε ο κ. Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Econews

21/10/10

Σε διαβούλευση μονάδες αφαλάτωσης στους δήμους

Σε δημόσια διαβούλευση, στο www.opengov.gr, αναρτάται από Τετάρτη 20 έως και την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που αφορά στα κίνητρα που δίνονται σε δήμους για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης.
Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, καθώς και στην επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής νερού ύδρευσης, μέσω της αφαλάτωσης για τους Δήμους.
Με τη ρύθμιση "Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης για τις υδρευτικές ανάγκες των ΟΤΑ στα νησιά του Αιγαίου", οι μονάδες αφαλάτωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρησιμοποιούν το παραγόμενο νερό αποκλειστικά για τις υδρευτικές ανάγκες του Δήμου, θεωρούνται χαμηλής όχλησης. Προϋπόθεση είναι, να αποτελούν κινητές εγκαταστάσεις και η ημερήσια παραγωγή τους να φτάνει έως τα 500 κυβικά μέτρα για όλους τους μήνες του έτους, εκτός από τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που μπορεί να φτάνει έως τα 700 κυβικά μέτρα.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ενθαρρύνει τους Δήμους και θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους μεταφοράς νερού και τη βελτίωση της ποιότητάς του για τους κατοίκους των νησιών.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και θα ακολουθήσουν σχετικές, κοινές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για τη θέσπιση κανόνων για τη διάθεση του αλμολοίπου και τις υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειας.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑ 9,84

20/10/10

Ανακοίνωση της Greenpeace για τον Αστακό

Αστακός: η μάχη κερδήθηκε πριν καλά-καλά ξεκινήσει

H Greenpeace είχε ταχθεί ενάντια στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο υγραέριο (LPG) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας από τις πρώτες κιόλας μέρες, αφότου ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Κατάρ. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, η συγκεκριμένη μονάδα ήταν ρυπογόνος, επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και υπερτιμημένη ως προς τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.
Ευτυχώς τελικά το σχέδιο ναυάγησε, δυστυχώς όμως όχι επειδή η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το λάθος της, αλλά για λόγους –σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- βιωσιμότητας της επένδυσης, όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.
Προφανώς, μας ικανοποιεί μία τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε ήδη η Greenpeace βρισκόταν ‘επί ποδός πολέμου’ και σε ανοιχτή επικοινωνία με την τοπική κοινωνία που είχε ταχθεί ενάντια στην υλοποίηση της κατασκευής. Η ικανοποίηση αυτή  δεν μπορεί όμως παρά να αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να:
  • Κινηθεί (και μάλλον να ξεπεράσει) στα όρια της αντισυνταγματικότητας σε μία σπασμωδική προσπάθεια να προσελκύσει  επενδύσεις, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
  • Ακυρώσει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που έχει πάρει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.
  • Υποθηκεύσει το μέλλον μίας ολόκληρης περιοχής (Ν. Αιτωλοακαρνανίας), στο όνομα της εξόδου από την οικονομική κρίση.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη για την κυβέρνηση, έστω και έμμεσα, αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι τελικά η Ελλάδα θα μπει σε μία πράσινη τροχιά ανάπτυξης. Η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει μία επικίνδυνη επένδυση σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ίσως όμως έτσι αντιληφθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι πραγματικά αποδοτικές επενδύσεις, πολύ απλά γιατί βάζουν τον Έλληνα πολίτη στον επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. 


19/10/10

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η καταγραφή αιτήσεων φωτοβολταϊκών

Ως το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2020 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα, (μεταξύ αυτών για τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου) ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι θα τεθούν σε λειτουργία περί τα 500 μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από 140 εφέτος.
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ενώ ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του χρόνου θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του από 1- 1- 2011,  κάλεσε τους δικαιούχους (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. πελάτες) να υποβάλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές στο ΚΟΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό τιμολόγιο είναι 10 - 20% φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και απευθύνεται σε άνεργους, πολύτεκνους και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο για τις ΑΠΕ η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι τα φωτοβολταïκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση και όχι ως «κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ, από αγρότες και λοιπούς επενδυτές υπολογίζονται σε 20.000 οι οποίες θα ξεκαθαριστούν ως το Νοέμβριο αφού αποτυπωθεί το δυναμικό απορρόφησης των δικτύων ανά νομό και περιφέρεια. Προτεραιότητα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα έχουν οι αγρότες και οι υπόλοιπες αιτήσεις θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο τομέας των ΑΠΕ θα φέρει επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άλλα 4 - 5 δισ. για κατασκευή διασυνδέσεων ενώ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020, οπότε το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Στο Αιγαίο οι διασυνδέσεις που προωθούνται αφορούν:
-Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο), έργο που είναι σε φάση διακήρυξης από τη ΔΕΗ.
-ΝΑ Αιγαίο (Καβάλα - Λήμνο - Λέσβο - Χίο- Εύβοια).
-Κρήτη και Δωδεκάνησα.
Ήδη για τη διασύνδεση της Κρήτης θα εξετασθεί αύριο από την Ολομέλεια της ΡΑΕ πρόταση ιδιωτικού ομίλου για κατασκευή αιολικών ισχύος 1000 MW που συνοδεύεται από πρόταση για διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ενώ έχει κατατεθεί και δεύτερη αίτηση για την ίδια ισχύ από άλλο όμιλο. Οι διασυνδέσεις θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος, με συμμετοχή στο κόστος των ιδιωτών που θα τις χρησιμοποιούν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους Ανανεώσιμων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το τέλος ΑΠΕ στη χώρα μας είναι χαμηλό, αλλά στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ή αυτή να είναι οριακή.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο θα δημοπρατήσει το 2011 τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010 - 2013 και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν (εκτιμώνται σε 120 - 150 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.
Τέλος για την επένδυση σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό η υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία από τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να εγκριθεί η άδεια παραγωγής.
Πηγή: newsbeast.gr

Άρχισε η ΔΕΗ να βγάζει ρεύμα από αγκινάρα

Αναμιγνύεται με λιγνίτη στην Κοζάνη 
Καύση λιγνίτη με ξηρή μάζα αγριαγκινάρας στον ΑΗΣ Καρδιάς και σε αναλογία περίπου 8%, ξεκίνησε την Τρίτη η ΔΕΗ και εντάσσεται στο πιλοτικό στάδιο που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ για την καλλιεργητική περίοδο 2010-2011.
Πρόκειται για τη φετινή σοδειά που παράχθηκε στην περιοχή της Κοζάνης και συγκομίσθηκε το πρώτο 15ημερο Σεπτεμβρίου με τη συνεργασία των καλλιεργητών, της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΑΝΚΟ) και την υποστήριξη των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Τόσο το μίγμα της βιομάζας όσο και η συλλογή και τροφοδοσία με ειδικό σύστημα που προετοίμασε η ΔΕΗ, μέχρι και την είσοδο στους λέβητες καύσης, ήταν επιτυχής. Η ίδια διαδικασία θα συνεχισθεί και τις επόμενες μέρες.
Οριστικά συμπεράσματα όσον αφορά στην καύση και στη θερμογόνο δύναμη θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής καύσης που διεξάγεται στον ΑΗΣ Καρδιάς υπό την εποπτεία στελεχών της ΔΕΗ και ειδικών επιστημόνων σε ενεργειακά θέματα από εργαστήρια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Νέοι στόχοι για την ανακύκλωση

Νέους στόχους ανακύκλωσης μέχρι το 2020 θέτει ο νόμος-πλαίσιο για τα απόβλητα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η χώρα μας οφείλει μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας να ανακυκλώνει το 50% των οικιακών αποβλήτων της και το 70% των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις. Επίσης, μέχρι το 2013 υποχρεούται να εφαρμόσει εθνικό πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων. Ο νέος νόμος, που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία για τα απόβλητα 2008/98/ΕΚ, παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Η πρόληψη θεσμοθετείται ως η βασική πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και ακολουθούν η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση, μορφές ανάκτησης όπως η ανάκτηση ενέργειας, και τελευταία η διάθεση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 

18/10/10

Το ΚΑΠΕ διοργανώνει Εκπαιδευτική Ημερίδα Κυματικής Ενέργειας

Με την αποδεδειγμένη διεθνώς βεβαιότητα ότι το δυναμικό της κυματικής ενέργειας μπορεί να έχει αξιοσημείωτη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχει σε δράσεις και έργα που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας διείσδυσης της κυματικής και γενικότερα της θαλάσσιας ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το ευρωπαϊκό έργο στο οποίο συμμετέχει το ΚΑΠΕ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΕ «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» (Intelligent Energy Europe). 
Στο πλαίσιο του έργου WAVEPLAM το ΚΑΠΕ διοργάνωσε ήδη, με εξαιρετική επιτυχία, την πρώτη ενημερωτική ημερίδα για την Κυματική Ενέργεια την Άνοιξη του 2010. Στη συνέχεια της επιτυχημένης αυτής δράσης, διοργανώνει εκ νέου Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα την Κυματική Ενέργεια, την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση metro Ευαγγελισμός). Η θεματολογία της δεύτερης αυτής εκδήλωσης θα είναι πλατύτερη και με περισσότερη εξειδίκευση, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση στα θέματα που άπτονται της τεχνολογίας της Κυματικής Ενέργειας. Θα περιλαμβάνει θέματα μέτρησης του κυματικού δυναμικού, τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των μηχανών με έμφαση στον τομέα των σημειακών αποληπτών ενέργειας, τη αγκύρωση των συσκευών και τη στήριξή τους σε πλωτές κατασκευές, καθώς και το νέο θέμα των γραμμικών ηλεκτρικών μηχανών.
Επιπλέον θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την βαθυμετρία την ποιότητα και τη δυναμική των ιζημάτων του βυθού όπου εγκαθίστανται οι μηχανές αυτές , θέματα πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων και τις επιπτώσεις της εγκατάστασης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Η ημερίδα θα κλείσει με αναφορά στην σχετική Ελληνική δραστηριότητα και εμπειρία.
Η ημερίδα απευθύνεται κατ’ αρχήν σε επενδυτές παραγωγής ενέργειας, σε κατασκευαστές και στελέχη δημοσίων οργανισμών. Επίσης αφορά εκπροσώπους ενεργειακών φορέων, βιομηχανιών, μελετητές-ειδικούς σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, πανεπιστημιακούς, και ενώσεις επενδυτών ΑΠΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.
Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η προηγούμενη εγγραφή σε αυτήν. Η εγγραφή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.cres.gr/waveplam/seminar_GR.htm ή με αποστολή της φόρμας εγγραφής, μέχρι την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010.
Πληροφορίες για την ημερίδα, φόρμα εγγραφής, αλλά και τα αποτελέσματα του έργου WAVEPLAM παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.waveplam.eu Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κα Ι. Δουνάκη, τηλ. 210 6603212, fax 210 6603302, e-mail: dounaki@cres.gr.

17/10/10

Η οικονομική κρίση χτύπησε και τον κλάδο των ΑΠΕ

Ο κλάδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξεύρεσης οικονομικών πόρων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte, με τίτλο “Εναλλακτική Σκέψη 2011: μία θεώρηση των 10 κορυφαίων θεμάτων και τάσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια”. Η έρευνα επικεντρώνεται στα βασικά θέματα που επηρεάζουν την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου και τα πιθανά μεγάλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει τον επόμενο χρόνο.

Η πολυπλοκότητα σε ότι αφορά την πρόσβαση σε κεφάλαια, οι φορολογικές και νομικές ρυθμίσεις και οι δυσκολίες στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και διοικητικών στελεχών που θα διαχειριστούν δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας είναι τα βασικά θέματα που επισημαίνονται στην έρευνα.
Παρά την έλλειψη επιτυχών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, υποκινώντας ελαφριά ανάκαμψη του κλάδου, σύμφωνα με την έρευνα.

“Χάρη σε αυτή την κατάσταση, διακρίνεται μία μικρή διαφορά στις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τις δημόσιες εγγραφές. Αλλά η προσεκτική στάση των τραπεζών στην παροχή δανείων και οι περιορισμένες πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων λόγω των προβλημάτων στους προϋπολογισμούς καθιστούν την κατάσταση πιο δύσκολη”.

ΠΗΓΗ: GREEN BUSINESS

Η ΕΕ μελετά μείωση CO2 πέραν του 20%

Τι  συζήτησαν  οι  Υπουργοί  Περιβάλλοντος
Την προσφορά της ΕΕ να ανεβάσει τη μείωση των εκπομπών από το 20% στο 30% μέχρι το 2020, εφόσον και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες αναλάβουν αντίστοιχες δεσμεύσεις, επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος στο πρώτο Συμβούλιο επί βελγικής προεδρίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.
Η Ελληνίδα υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να επιβεβαιωθεί στο Κανκούν η επιθυμίας της ΕΕ για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2012 με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Οι υπουργοί υιοθέτησαν δύο κείμενα με τα συμπεράσματα του συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή. Το πρώτο αφορά στην έκθεση της προεδρίας για την ανάλυση των επιπτώσεων της μετάβασης σε μειώσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου πέραν του 20% και στην εκτίμηση των διαρροών του άνθρακα. Οδεύοντας προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα με ορίζοντα το 2050 και ενδιάμεσο ορόσημο το 2030, εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης εκπομπών πέραν του ήδη δεσμευτικού στόχου του 20%.
Στα σύντομα συμπεράσματά τους, οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περαιτέρω ανάλυση των επιπτώσεων που θα επιφέρει η αύξηση του στόχου μείωσης σε επίπεδο κρατών-μελών.

Η Ελληνίδα υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση για τους στόχους πέραν του 20%, αναφέροντας την πολιτική σημασία των ευρωπαϊκών στόχων στη προσπάθεια επίτευξης μιας φιλόδοξης, παγκόσμιας συμφωνίας. Στη συνέχεια η κα Μπιρμπίλη υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς τομείς ώστε να εκτιμηθούν με αξιοπιστία οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα από την περαιτέρω μείωση σε κάθε χώρα. Ειδικά για την Ελλάδα η υπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια μείωσης αποτελεί πολιτική επιλογή για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια κοινωνία πράσινης ανάπτυξης, με χαμηλή χρήση άνθρακα.
Το δεύτερο κείμενο αφορά στην υιοθέτηση “Συμπερασμάτων Συμβουλίου” για το Κανκούν του Μεξικό, στο πλαίσιο προετοιμασίας των ευρωπαϊκών θέσεων στη Διάσκεψη των Μερών και της 6ης συνόδου των Μερών του πρωτοκόλλου του Κιότο του πλαισίου-σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (29 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2010).

Βιοποικιλότητα
Στο πλαίσιο προετοιμασίας των ευρωπαϊκών θέσεων στη Διάσκεψη των Μερών για τη Σύμβαση της Bιοποικιλότητας (18-29 Οκτωβρίου 2010, Ναγκόγια Ιαπωνίας) οι υπουργοί Περιβάλλοντος ολοκλήρωσαν τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις που είχαν τεθεί επί σουηδικής και ισπανικής προεδρίας και αποσαφήνισαν τις θέσεις της ΕΕ, μεταξύ άλλων, σε θέματα όπως το στρατηγικό σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα 2011-2010, η κινητοποίηση πόρων, η ολοκλήρωση τομεακών πολιτικών, η πρόσβαση και η κατανομή του οφέλους και η δημιουργία διακυβερνητικής πολιτικής, επιστημονικής πλατφόρμας.

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), σε σχέση με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα κανονισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργειά τους στην εθνική τους επικράτεια. Η Υπουργός ΠΕΚΑ επικρότησε την ανάγκη για ένα τέτοιο κανονισμό, αναφέροντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα (μικρός κλήρος, κίνδυνος επιμόλυνσης, κ.λπ.), αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας κατά της χρήσης των ΓΤΟ. Υπενθυμίζοντας την καθολική άρνηση των πολιτών της Ελλάδας για τη χρήση των ΓΤΟ, τόνισε τη σημασία που πρέπει να έχει η βούληση του πολίτη στη διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διμερείς συναντήσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ
Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, η κα Μπιρμπίλη, είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο για θέματα Κλιματικής Δράσης, Κόνι Χίδεγκααρντ και τον Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, με τους οποίους συζήτησε θέματα πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: GREEN BUSINESS

16/10/10

Η Samsung λέει ΝΑΙ στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Η Samsung κατέλαβε την 1η θέση στον τομέα της Πληροφορικής και την 4η θέση  γενικότερα στη λίστα του οργανισμού Carbon Disclosure Leadership
Η Samsung Electronics κατέλαβε την 4η θέση παγκοσμίως στη λίστα του Carbon Disclosure Leadership. Στη λίστα CDLI εντάσσονται εταιρείες της FTSE Global Equity (Global 500) που επιδεικνύουν την πιο επαγγελματική προσέγγιση όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση και τις πρακτικές που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. 
Η εταιρεία βρέθηκε στην υψηλότερη θέση ανάμεσα στις Ασιατικές εταιρείες στην κατάταξη της CDLI και στην υψηλότερη θέση στην κατηγορία της Πληροφορικής, ανάμεσα σε τέσσερις εταιρείες. Παράλληλα, η Samsung αξιολογήθηκε με βαθμό επίδοσης ‘Α’ ανάμεσα σε επιλεγμένες εταιρίες που πληρούσαν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν τόσο στη λίστα CDLI όσο και στη νέα λίστα της CDP, CPLI (Carbon Performance Leadership Index). Η CPLI βοηθά στην αξιολόγηση των εταιρειών που λαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο και επιδεικνύουν στρατηγική προσέγγιση, διακυβέρνηση και επικοινωνία με τα κοινά τους σύμφωνα με τις επιταγές του Carbon Disclosure Project (CDP).

Η υπεροχή της Samsung και στις δύο αξιολογήσεις αντικατοπτρίζει την επιτυχία της πρωτοβουλίας PlanetFirst™, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2009 και αποτελεί τη δέσμευση της εταιρείας να καθιερωθει ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία στον κόσμο μέχρι το 2013. Στο πλαίσιο του PlanetFirst™, η Samsung επένδυσε 1,01 τρις γουόν Κορέας (περίπου 865 εκατομμύρια δολάρια) το περασμένο έτος, σε ενέργειες που στόχο είχαν την προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, της δημιουργία "πρασίνων" μονάδων παραγωγής, της ανάπτυξης ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών και της χρήσης οικολογικών υλικών.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2010, η Samsung έχει μειώσει κατά 31% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της σε σχέση με το 2008. Ως εκ τούτου, η Samsung αναμένεται να ξεπεράσει το δεδηλωμένο στόχο του PlanetFirst™, τη μείωση  δηλαδή κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2013. Παράλληλα, η εταιρεία υποβλήθηκε σε έλεγχο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε 39 μονάδες παραγωγής της, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο από την Samil-PricewaterhouseCoopers. Επιπλέον, τα νέα προϊόντα της Samsung καταναλώνουν κατά 16% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008, μια μείωση 9,6 εκ. τόνων έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Ιούνιο 2010.
 «Είμαστε ικανοποιημένοι που η δέσμευση της Samsung για τη βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να αναγνωρίζεται από την αξιολόγηση της CDP και η φετινή μας βελτίωση είναι μια απόδειξη της δέσμευσής μας. Οι επενδύσεις και οι στόχοι μας για το 2013 αποτελούν τους πιο φιλόδοξους του κλάδου και προσπαθούμε καθημερινά να προσεγγίσουμε το στόχο μας, να αποτελέσουμε μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες του κόσμου σε τρία χρόνια», δήλωσε ο Park Sangbum, Senior Vice President και επικεφαλής του CS & Environment Center της Samsung.
Ο δείκτης CDLI, που συντάχθηκε από την PricewaterhouseCoopers (PwC) για λογαριασμό της CDP, αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης για τους θεσμικούς επενδυτές. Μόνο το 10% από τις 500 εταιρείες του δείκτη FTSE περιλαμβάνονται στην CDLI, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτές οι εταιρείες έχουν ένα σημαντικά υψηλότερο σημείο αναφοράς και μια ισχυρότερη δέσμευση για την πρόληψη των αλλαγών του κλίματος. Η νέα CDPL συμπληρώνει την υπάρχουσα λίστα, αξιολογώντας τις εταιρίες για τη δράση που αναλαμβάνουν με όφελος τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών και τον περιορισμό τους κίνδυνου της κλιματικής αλλαγής.
«Οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη νέα λίστα της Carbon Performance Leadership διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη δέσμευσή τους να διαχειριστούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται και μειώνουν τις εκπομπές αερίων, μεγιστοποιούν την ευελιξία των δραστηριοτήτων τους και αξιοποιούν τις ευκαιρίες, προετοιμάζοντας καλύτερα τη θέση τους στη νέα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στην οποία οδηγούμαστε», δήλωσε ο Paul Dickinson, Διευθύνων Σύμβουλος της Carbon Disclosure Project.
Το Global 500 Report είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: www.cdproject.net.


Πρότυπο ηλιακό πάρκο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Μέσα στο 2011 αναμένεται να δημιουργηθεί στην κεντρική πλατεία του δήμου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ένα πρότυπο ηλιακό πάρκο αποτελούμενο από 15 ηλιακά φωτιστικά δρόμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο σύμβουλος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της εταιρίας ΕΥΡΩΣΥΝ Δίτσιος Βασίλειος, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε ακόμη και 100% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά φώτα της ΔΕΗ και αυτονομία όλες τις μέρες του χρόνου».
Επίσης, θα τοποθετηθούν θα τοποθετηθούν πλάκες ηλιακής ενέργειας πάνω στους συμβατικούς στύλους της ΔΕΗ, οι οποίες θα συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια, θα την συσσωρεύουν στην μπαταρία και στη συνέχεια θα την μετατρέπουν σε ηλεκτρική.
Η μπαταρία κάθε φωτιστικού σώματος θα έχει τη δυνατότητα να συσσωρεύσει ρεύμα μέχρι και για τρεις μέρες. Σε περίπτωση έλλειψης ηλιοφάνειας έχει προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός, ο οποίος θα τροφοδοτεί με ρεύμα τους στύλους.
Τα ηλιακά φωτιστικά σώματα δρόμου έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, καθώς λειτουργούν με την καθαρή ενέργεια από τον ήλιο που συλλέγουν μέσω του φωτοβολταικού του συλλέκτη.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Δίτσιος τόνισε ότι έχουν μηδενικά έξοδα λειτουργίας και οι ώρες ηλιακής τους ζωής ανέρχονται σε 50,000.

ΠΗΓΗ: econews

15/10/10

Η ΕΕ «θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους στόχους για τα αέρια του θερμοκηπίου»

Σε καλό δρόμο για το Κιότο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο θα πετύχει αλλά πιθανότατα θα ξεπεράσει τους στόχους που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκτιμά σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA).
Όπως ανακοινώθηκε από την έδρα της υπηρεσίας στην Κοπεγχάγη, οι 15 χώρες-μέλη της ΕΕ που είχαν επικυρώσει το Πρωτόκολλο (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία) μείωσαν τις εκπομπές τους τη διετία 2008-2009 κατά 250 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν το στόχο του Κιότο για μείωση των εκπομπών κατά 8% το διάστημα 2008-2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Πάντως η Αυστρία, η Δανία και η Ιταλία «πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες έως το 2012 προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δική τους συνεισφορά στον κοινό στόχο» επισημαίνει η έκθεση.
Η ΕΕΑ εκτιμά επίσης ότι η ΕΕ θα πετύχει το στόχο που έχει θέσει μονομερώς για το 2020, μια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε στο AFP ότι η παρατηρούμενη μείωση των εκπομπών οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία μείωσε τη βιομηχανική δραστηριότητα στις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η έκθεση της EEA έρχεται μία ημέρα πριν από Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν αρκεί για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, πρόκειται να λήξει το 2012. Παρά τις αλλεπάλληλες συνόδους του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να καταλήξει στη δεσμευτική συμφωνία που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΕΦ: Στόχος για τα Φωτοβολταϊκά το 12% ως το 2020 και το Grid Parity ως το 2015

Την σημαντική ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών την τελευταία τριετία, καθώς και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο επισήμαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, Χρήστος Καλυβιώτης και η διοίκηση της SMA, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.
Τόσο ο γενικός διευθυντής της SMA, Χάρης Χρηστίδης, όσο και οι εκπρόσωποι της γερμανικής μητρικής εταιρείας, δεν παρέλειψαν να τονίσουν τη σημασία που έχει η ελληνική αγορά για τον όμιλο, ενώ αναφέρθηκαν και στο έργο που υλοποίησε το 1983 η SMA στην Κύθνο, το οποίο υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του στις ΑΠΕ.
Ο κ. Καλυβιώτης στην ομιλία του εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την άνοδο του ποσοστού που καταλαμβάνουν τα φ/β στην ηλεκτροπαραγωγή και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι ο ΣΕΦ θα επιδιώξει την περαιτέρω αύξησή του ώστε μέχρι το 2020 να έχει φτάσει στο 12%, που είναι και ο στόχος. Επίσης μίλησε θετικά για την εξέλιξη του ρυθμιστικού πλαισίου στη χώρα μας, ενώ χαρακτήρισε το νόμο για την εγκατάσταση φ/β στις κατοικίες ως «τον καλύτερο». Δήλωσε αισιόδοξος ότι ως το 2015, τα φωτοβολταϊκά θα έχουν επιτύχει το grid parity, δηλαδή να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΦ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι τα φ/β είναι ο κλάδος που έχει επηρεαστεί λιγότερο στη χώρα μας.
Τέλος, παρουσιάστηκε ένα πρότυπο σχέδιο της SMA στη Γερμανία, στην  Solar Academy, ένα κτίριο ενεργειακά αυτόνομο, δίχως διασύνδεση με το δίκτυο, το οποίο λαμβάνει την ενέργειά του αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά.

ΠΗΓΗ:  Energia.gr

14/10/10

«Πράσινα» έργα τέχνης της Θεσσαλονίκης

Έκθεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κλιματικές αλλαγές. 
  Επτά καλλιτέχνες εμπνέονται από τις κλιματικές αλλαγές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δημιουργούν έργα τέχνης που εκτίθενται από σήμερα στη γκαλερί Artis Causa, στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα του Γερμανικού Φόρουμ (DE.FORUM) και τελεί υπό την αιγίδα του ινστιτούτου Goethe. Συμμετέχουν σ' αυτή οι καλλιτέχνες Ινγκο Ντινεμπιέρ, Άρης Γεωργίου, Mανόλης Γιανναδάκης, Αλεξάνδρα Μαράτη, Ρουντ Μάτες, Μπέρναρντ Κουέιντ και Γιώργος Τσακίρης οι οποίοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, προβληματίζονται πάνω στο θέμα, με τις διαφορετικές προεκτάσεις του είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, είτε για τη μόλυνση από ραδιενέργεια ή άλλες αιτίες όπως πετρελαιοκηλίδες ή την καταστροφή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Την επιμέλεια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου, έκανε η ιστορικός τέχνης Μαρία Κενανίδου.

ΠΗΓΗ: kathimerini

Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Διπλασιάστηκε παγκοσμίως η ζήτηση για φυσικούς πόρους το διάστημα 1966-2007, γεγονός που ισοδυναμεί σήμερα με την κατανάλωση από πλευράς παραγωγικής ικανότητας 1,5 πλανήτη, με πρωταγωνιστές σ' αυτή τη... βουλιμία τις αναπτυγμένες χώρες.
Αυτό αποκαλύπτει διεθνής έκθεση που αναφέρει ότι οι απαιτήσεις μας πλέον ξεπερνούν κατά 50% την παραγωγική ικανότητα του πλανήτη, καθώς συνεχίζεται η «υπερκατανάλωση» από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, με την Ελλαδίτσα μας να φιγουράρει 20ή στη λίστα. Οπως επισημαίνεται στη διετή έκθεση (συνεργάζονται το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF, η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος), αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς το 2030 η ανθρωπότητα θα απαιτεί για την επιβίωσή της το ισοδύναμο της παραγωγής δύο πλανητών! Η υπερκατανάλωση της ανθρωπότητας δηλώνεται συμβολικά με το «οικολογικό αποτύπωμα» ανά άτομο σε 154 χώρες (δεν περιλαμβάνονται εκείνες με πληθυσμό κάτω των ενός εκατομμυρίου ατόμων). Οι δέκα χώρες με το υψηλότερο αποτύπωμα είναι οι εξής:
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Δανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Εσθονία, Καναδάς, Αυστραλία, Κουβέιτ και Ιρλανδία. Οι 31 χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ευθύνονται για το 40% του «κακού» παγκόσμιου αποτυπώματος. Το αποτύπωμα εξάγεται από συνδυασμό παραμέτρων όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας με κατάρρευση των οικοσυστημάτων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (παροχή καθαρού αέρα, πόσιμου νερού, διαθεσιμότητα δασικών προϊόντων, φαρμακευτικών φυτών, διάβρωση, απώλεια γεωργικών καλλιεργειών).
Το 2007 το οικολογικό αποτύπωμα ξεπέρασε τη βιολογική ικανότητα τόσο που χρειάζεται η γη ενάμιση χρόνο για να παράξει όσα η ανθρωπότητα καταναλώνει σε μόλις ένα χρόνο.
Ζούμε σε έναν ψεύτικο παράδεισο που τροφοδοτείται από την υπερβολική κατανάλωση και τις υψηλές εκπομπές CO2, δήλωσε ο Τζίμι Λιπ, γενικός διευθυντής του WWF. Η έκθεση, πάντως, διακρίνει τις ανισότητες ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες. Κάτι είναι κι αυτό!

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΚΑΙ: Τρίτη δράση ανακύκλωσης

Σε Γλυφάδα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Τρίπολη

Ο ΣΚΑΪ μαζί με τους συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς του ανά την Ελλάδα:
1. ΣΚΑΪ Ζακύνθου 90,2. Σημείο δράσης: Καμάρα Αγίου Λαζάρου (περιοχή Λούμπα).
2. Ράδιο Μεσσήνη 93.0. Σημείο δράσης: Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου στην Καλαμάτα
3. Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91.5. Σημείο δράσης: ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ θέατρο Τρίπολης πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση απορριμμάτων. 
Με σύνθημα: «Δώσε νόημα στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πάει χαμένο» το Σάββατο 16 Οκτωβρίου από τις 08.00-13.00  πραγματοποιούμε την τρίτη μας δράση με τη χορηγία της EUROBANK
Αθήνα: Σημείο δράσης η Γλυφάδα
Αλλάζει το ραντεβού της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Αθήνα για το ερχόμενο Σάββατο.
Λόγω αντιδράσεων μερίδας εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα, αποφασίσθηκε η ανακύκλωση να πραγματοποιηθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο Γλυφάδας.
Από τις 08.00 το πρωί έως και τη 13.00 το μεσημέρι ανακυκλώνουμε.
Εκεί θα βρίσκονται κοντέινερ της Εταιρείας Ανακύκλωσης Συσκευών τα οποία θα δέχονται τις ανακυκλώσιμες συσκευές σας.
Μπορείτε να ανακυκλώσετε όλα τα μέρη των computers σας, εκτυπωτές, μελάνια, κινητά, scanner, πολυμηχανήματα, φορτιστές, αξεσουάρ ηλεκτρονικών υπολογιστών (δισκέτες-dvd players- σκληροί δίσκοι κ.α), ψυγεία, ηλεκτρικά σίδερα, καθώς και ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνες, τηλεοράσεις τηλέφωνα κ.α.). Απαραίτητη προϋπόθεση οι συσκευές να μην είναι αλλοιωμένες, σπασμένες ή κατεστραμμένες.
Όλοι όσοι φέρουν τις συσκευές τους για ανακύκλωση θα πρέπει να εγγραφείτε επιτόπου στον κατάλογο που θα τηρεί ο ΣΚΑΪ μαζί με την Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών. Έτσι αυτόματα θέτουν υποψηφιότητα για να κερδίσουν ένα netbook προσφορά των καταστημάτων «Πλαίσιο». Η κλήρωση θα γίνει στις 12.45 ακριβώς. Ο νικητής θα ειδοποιηθεί από την εταιρεία «Πλαίσιο» για την απόκτηση του δώρου του. 
Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο 16 Οκτωβρίου από τις 08.00-13.00 στο Βύρωνα, στο Χώρο Στάθμευσης Πρότυπου Αθλητικού Κέντρου Εργάνης (έναντι Θεάτρου Βράχων) για να ανακυκλώσουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές.
Από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι θα καλυφτεί ραδιοφωνικά η δράση της ανακύκλωσης στο Βύρωνα αλλά και στις 3 πόλεις της περιφέρειας: Ζάκυνθο-Καλαμάτα και Τρίπολη. Σε 4 πόλεις της Ελλάδας ανακυκλώνουμε ταυτόχρονα.

Το σλόγκαν μας;
Δώσε νόημα στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πάει χαμένο!

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ

Ψηφοφορίες για το περιβάλλον

Εκπρόσωποι από περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδησεογραφικά πρακτορεία, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα συναντώνται στην αίθουσα τηλεσυνεδριάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, για να εκτιμήσουν την πορεία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας eMPOWER. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής συμμετοχής που υλοποιούν από κοινού οι τέσσερις χώρες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πόσο μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στη διεκδίκηση λύσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα; Πόσο συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των πολιτών οι διαδικτυακές ψηφοφορίες για την προστασία του οικοσυστήματος και οι προτάσεις και καινοτόμες λύσεις που καλούνται να υποβάλουν οι ίδιοι οι πολίτες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα;
Αυτά είναι τα ερωτήματα και το πνεύμα της πρωτοβουλίας eMPOWER, για την υλοποίηση της οποίας συνεργάζονται από την Ελλάδα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία πληροφορικής Athens Technological Centre, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Μεσόγειος SOS. Από την Πορτογαλία μετέχουν το Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA και η ΜΚΟ LPN, από την Ιταλία το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και η ΜΚΟ Circolo Festabiente και από το Βέλγιο το μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο Politech Institute που ειδικεύεται στην έρευνα ζητημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Μάθε περισσότερα για το eMPOWER στη διεύθυνση http://www.ep-empower.eu. Με ένα κλικ μπορείς να συμμετάσχεις και εσύ στη λύση. Πρόσθεσε στις σχεδόν 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα και τη δική σου.

ΠΗΓΗ: Pathfinder

13/10/10

Επιχείρηση Πράσινες Γειτονιές

Από το Αιγάλεω αρχίζει πειραματικά το πρόγραμμα
Από τη Δυτική Αθήνα, αρχής γενομένης από το Αιγάλεω και πιθανώς την Αγία Βαρβάρα, με σκοπό να επεκταθεί σε πλήθος άλλων επιβαρημένων περιοχών της χώρας, θα αρχίσει η εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος Πράσινες Γειτονιές που εξήγγειλε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Το πρόγραμμα, παρόμοιο με το οποίο εφαρμόστηκε σε Βρετανία και Γερμανία, στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τόσο κτιρίων όσο και του περιβάλλοντος χώρου (πλατείες, πεζοδρόμια, δρόμοι κ.ά) σε οικοδομικά τετράγωνα επιβαρυμένων γειτονιών, όπου διαμένουν πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Ταυτόχρονα προσφέρει μια ευκαιρία ανάπτυξης στον δοκιμαζόμενο κλάδο των κατασκευών και δεν είναι τυχαίο ότι 7 κλαδικές ενώσεις, που παρέστησαν διά των εκπροσώπων τους στη χθεσινή συνέντευξη από τους τομείς των υαλοπινάκων, τεχνικών εταιρειών, μονωτικών υλικών (πολυστερίνη), αλουμινίων, χημικών και φωτοβολταϊκών, έχουν ήδη συνάψει εθελοντικές συμφωνίες με το υπουργείο για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσφέροντας έκπτωση ώς 50% στην τιμή των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών.  
«Επιλέξαμε τετράγωνα και όχι διάσπαρτα κτίρια, γιατί θέλουμε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα για να το αξιοποιήσουμε μελλοντικά και γι΄ άλλα σχέδια, για παράδειγμα σε χωριά ή σε λιμάνια", είπε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν και άλλοι κοινοτικοί πόροι για παρόμοιες δράσεις.
Το πρόγραμμα προκηρύσσεται εντός των ημερών και όσοι δήμοι της Δυτικής Αττικής ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για οικοδομικά τετράγωνα, εφόσον τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια: να κατοικούνται από πολίτες με χαμηλό εισόδημα, να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας και νέα έργα πρασίνου, να υπάρχει αποδοχή κατοίκων και δημοτικών αρχών και οι κατασκευές να είναι όσο πιο τυποποιημένες γίνεται, ώστε να αποτελέσουν πιλότο για παρόμοιες εφαρμογές στο μέλλον. Διότι οικοδομικά συγκροτήματα με αυτά τα χαρακτηριστικά, δηλαδή ενεργειακή κατανάλωση 2,5 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Βόρειας Ευρώπης, υπάρχουν σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας. Αλλωστε κάθε χρόνο καταναλώνουμε για θέρμανση κτιρίων πετρέλαιο αξίας 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπ. Ενέργειας Ι. Μανιάτη.

Πνοή σε εργατικές κατοικίες του Αιγάλεω
Σε πρώτη φάση επελέγησαν πειραματικά δύο οικοδομικά τετράγωνα, ένα στο Αιγάλεω (το 639, μεταξύ των οδών Ατταλείας, Λ. Μπατή, Ραιδεστού και Ρ. Φεραίου, κοντά στη συμβολή Ιεράς Οδού και Λ. Κηφισού) και ένα μικρό οικιστικό συγκρότημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται συνολικά για 70- 80 κτίρια όπου διαμένουν 300- 350 κάτοικοι, με το κόστος των παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ και να καλύπτεται πλήρως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον. Ειδικά στο Αιγάλεω, το επιλεγμένο τετράγωνο αφορά 4 τριώροφα κτίρια εργατικών κατοικιών, κατασκευής του ΄60, που έχουν παραχωρηθεί στους χρήστες από το υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διαθέτουν υποτυπώδεις συνθήκες θέρμανσης (5- 6 άνθρωποι συνωστίζονται σε δωμάτια των 40 τετραγωνικών χωρίς μόνωση και με θέρμανση μόνο μία σόμπα).
Στα κτίρια αυτά θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως μονώσεις, διπλά τζάμια, νέες τεχνολογίες θέρμανσης και φωτισμού, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και προηγμένα συστήματα διαχείρισης, ώστε να παρουσιάζουν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο (zero energy). «Δηλαδή όση συμβατική ενέργεια θα καίνε, ίσης ποσότητας ενέργεια θα παράγουν από ΑΠΕ, μιλάμε για οικοδομικά τετράγωνα που όμοιά τους δεν υπάρχουν στη Νότια Ευρώπη», ανέφερε ο καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης, πρόεδρος του ΚΑΠΕ, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για τις αρχιτεκτονικές μελέτες και τον προσεχή Μάιο να προκηρυχθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις τεχνικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις παρεμβάσεις, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν μεταξύ 10- 18 μηνών. Εκτιμάται ότι η ενέργεια που καταναλώνουν τα κτίρια θα μειωθεί ώς και 60%.
Τα οφέλη για τις κατασκευές είναι προφανή και αφορούν κατ΄ αρχάς την προβολή που θα έχουν όσες εταιρείες συμμετάσχουν διά των προϊόντων τους στη δράση, αφού τα έργα θα διαφημιστούν πανελλαδικά ως οι πρώτες Πράσινες Γειτονιές στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Πρωτοπορία στην ηλιοθερμία

Την ευκαιρία να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη με μία από τις πιο καινούργιες και αποδοτικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει η Ελλάδα την τρέχουσα δεκαετία.
Η ηλιοθερμική ενέργεια αξιοποιεί την ακτινοβολία και τη θερμότητα του ήλιου και οι κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η Ελλάδα είναι ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν σχέδια για κατασκευή ηλιοθερμικών πάρκων, η συνολική ισχύς των οποίων θα ξεπερνά τα 500MW.
Αυτή η ενεργειακή ισχύς είναι σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερη από το ηλιοθερμικό πάρκο στη Σεβίλλη της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη ηλιοθερμική εγκατάσταση στον κόσμο.
Η νέα, «καθαρή» μορφή ενέργειας παραπέμπει στα φωτοβολταϊκά συστήματα, η τεχνολογία της όμως είναι πολύ διαφορετική και η απόδοσή της αρκετά μεγαλύτερη. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας και η αξιοποίηση της θερμότητας που με τα φωτοβολταϊκά πάει χαμένη. Παράλληλα, απαιτείται μικρότερη κάλυψη εδάφους για την ίδια ενεργειακή απόδοση με τα φωτοβολταϊκά.

Εστία η νότια Ελλάδα
Μέχρι σήμερα, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν υποβληθεί αιτήσεις για συνολικά 409 MW ηλιοθερμικής ενέργειας. Από τις 11 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, οι 8 αφορούν ενεργειακά πάρκα στην Κρήτη, οι 2 στη Ρόδο, ενώ υπάρχει και σχέδιο για ένα μικρότερης ισχύος πάρκο στην Κάλυμνο.
Ξένοι επενδυτές έχουν ήδη ετοιμάσει σχέδιο για ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 100MW στον νομό Ηλείας, το οποίο όμως έχει εγκλωβιστεί στην εύρεση του κατάλληλου οικοπέδου.
Όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην ηλιοθερμία, αυτό είναι και το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα για την ανάπτυξή της. «Το ελληνικό κλίμα δημιουργεί κάτι παραπάνω από πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ηλιοθερμικών πάρκων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο προσδιορισμός των κατάλληλων εκτάσεων. Τα πάρκα απαιτούν μεγάλα και επίπεδα οικόπεδα με συγκεκριμένο προσανατολισμό», δηλώνουν οι παράγοντες της αγοράς.
Σήμερα, τα πάρκα της Κρήτης και της Ρόδου βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης από τη ΡΑΕ. «Υπάρχουν ήδη πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», δηλώνουν αξιωματούχοι της ΡΑΕ.

Ανταποδοτικά οφέλη
Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, ένα ηλιοθερμικό πάρκο 100MW μπορεί να αποφέρει στις τοπικές κοινωνίες ανταποδοτικά οφέλη αξίας 600.000 ευρώ κάθε χρόνο.
Η κατασκευή του δημιουργεί τουλάχιστον 50 θέσεις εργασίας, ενώ η επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η υλοποίηση των υπαρχόντων ηλιοθερμικών σχεδίων μπορεί να συγκεντρώσει στη χώρα μας επενδυτικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,25 δις ευρώ! Για τα πάρκα της Κρήτης και της Ρόδου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες- κολοσσοί, όπως η ελβετική EGL, η γαλλική EDF και η ιαπωνική Mitsubishi.
Ένα βήμα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα σχέδια είναι ένα ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 33MW στη Σητεία της Κρήτης, που θα κατασκευαστεί από κοινοπραξία με τη συμμετοχή της βρετανικής NUR Energie.

ΟΙ «ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ»
ΗΛΙΑΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ
Η ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ βασίζεται στην ταυτόχρονη εκμετάλλευση της ακτινοβολίας και της θερμότητας του ήλιου. Μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί δύο βασικές τεχνολογίες, με την πιο... εντυπωσιακή να αφορά τη μέθοδο του ηλιακού πύργου.
Αυτή βασίζεται σε κάτοπτρα, τα οποία περιστρέφονται ώστε να αξιοποιούν τις ακτίνες του ηλίου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η ηλιακή ακτινοβολία συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, την κορυφή του ηλιακού πύργου, όπου και αξιοποιείται η θερμότητα.
Η δεύτερη αποδοτική τεχνολογία αφορά τα λεγόμενα παραβολικά κάτοπτρα, τα οποία χάρη στο κοίλο τους σχήμα συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ηλίου σε έναν κεντρικό αγωγό. Τα ηλιοθερμικά πάρκα με παραβολικά κάτοπτρα είναι δυσκολότερα στην εγκατάστασή τους, έχουν όμως μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Σε ισχύ η Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Για την έκδοση οικοδομικών αδειών από την 1η Οκτωβρίου ισχύει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ενώ από τις 9 Ιανουαρίου για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου θα απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.
Τα κτίρια πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης προκειμένου να εντάσσονται τουλάχιστον στην Β' ενεργειακή κατηγορία και μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο.
Για την εκπόνηση της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης απαιτείται η χρήση λογισμικού, καθώς επίσης και Τεχνικών Οδηγιών του ΤΕΕ, που διατίθενται ήδη ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ παράδειγμα Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης με σχετικές οδηγίες για την εκπόνησή της, καθώς και οδηγίες ελέγχου προς τις πολεοδομικές υπηρεσίες.
Το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) διαμορφώνεται ως εξής:
1. Για κατοικίες: - Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά στο σύνολο του κτιρίου η αμοιβή καθορίζεται σε ένα 1 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη τα 200 ευρώ.
- Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά σε τμήμα κτιρίου (ξεχωριστή ιδιοκτησία), 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 150 ευρώ.
- Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 200 ευρώ.
2.Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων όλων των χρήσεων εκτός κατοικίας - Έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστη τα 300 ευρώ.
- Άνω των 1.000 τ.μ., 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα πρώτα 1.000 τ.μ. και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπολειπόμενα τετρ. μέτρα.
- Όλες οι παραπάνω αμοιβές επιβαρύνονται με ΦΠΑ (23%).

ΠΗΓΗ: Real.gr 

12/10/10

Μικροοργανισμοί που τρέφονται με πλαστικό καθαρίζουν τους ωκεανούς


Τρόπους για να εξαφανίσουν τους εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών που επιπλέουν στους ωκεανούς προσπαθούν να βρουν οι επιστήμονες. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα πλαστικά σκουπίδια μεταφέρονται από τα ρεύματα και τείνουν να συγκεντρώνονται στους θαλάσσιους σκουπιδότοπους. Ο μεγαλύτερος θαλάσσιος σκουπιδότοπος που έχει εντοπιστεί βρίσκεται στο βόρειο Ειρηνικό και είναι σε μέγεθος διπλάσιος από τη Γαλλία. Πρόσφατα εντοπίστηκε και νέος σκουπιδότοπος στη δυτικό Ειρηνικό. Εκτός του γεγονότος ότι καταστρέφουν τις ακτές και σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή, οι ρυπαντές στο νερό – οι οποίοι προσκολλώνται στα πλαστικά σκουπίδια- μεταφέρουν χημικά απόβλητα στους ωκεανούς.
Προσπαθώντας να δώσουν λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Sheffield άρχισαν να ερευνούν πώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διάσπαση των σκουπιδιών, εξετάζοντας μικροοργανισμούς που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα και τρέφονται με πλαστικό.Η έρευνά τους, που βασίστηκε σε μικρόβια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και προσκολλώνται πλαστικά σκουπίδια, έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπό κανονικές συνθήκες τα μικρόβια αυτά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αποσυνθέσουν το πλαστικό, ωστόσο αν εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια μικροοργανισμοί προσκολλούνταν σε ένα πλαστικό αντικείμενο, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.Η βιολογική παρέμβαση, ή αλλιώς βιο-θεραπεία, είναι ένας σχετικά νέος επιστημονικός τομέας που αναπτύσσεται με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις.
Το σίγουρο είναι πως για τη διάσωση των ωκεανών θα έπρεπε σε πρώτη φάση να σταματήσει η ρίψη απορριμμάτων στη θάλασσα, καθώς όσο προηγμένες και αν είναι οι λύσεις που παρουσιάζονται από τους επιστήμονες, δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν οριστικά το πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: econews

Η Google επενδύει σε πρόγραμμα υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Νέα Υόρκη
Υλοποιώντας το σχέδιό της για επέκταση στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Google συμμετέχει σε κοινοπραξία που θα κατασκευάσει υποβρύχια καλώδια για τη διασύνδεση των μελλοντικών αιολικών πάρκων έξω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Το δεκαετές πρόγραμμα, που αναμένεται να κοστίσει 5 δισ. δολάρια, προβλέπει την ανάπτυξη γραμμών μεταφοράς ενέργειας 560 χιλιομέτρων, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και της Βιρτζίνια.
Τα καλώδια θα μπορούν να μεταφέρουν 6.000 Megawatt ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύς που επαρκεί για τις ανάγκες 1,9 εκατομμυρίων νοικοκυριών.  H Google και η Google Energies, επενδυτής σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα συμμετέχουν στην κοινοπραξία με ποσοστό 37,5% η καθεμία. Το 15% θα ανήκει στην ιαπωνική Marubeni και το 10% στην αμερικανική Trans-Elect.
Λόγω των ισχυρών ανέμων και των ρηχών νερών, το μέσο της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ θεωρείται ιδανική περιοχή για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
H Google πραγματοποίησε την πρώτη άμεση «πράσινη» επένδυση το Μάιο, όταν αγόρασε μέρος δύο αιολικών πάρκων της Βόρειας Ντακότα για 38,8 εκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να μειώσει δραστικά το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα στην αγορά.
Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν σημασία και για τα κέντρα δεδομένων της Google, τα οποία ήδη απαιτούν αστρονομικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σχεδιαζόμενες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα ηλεκτροδοτούν έως και 1,9 εκατ. σπίτια   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ ) 
ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - PHOTOVOLTAIC 2010

Με περισσότερους από 250 εκθέτες από την Ελλάδα και 15 άλλες χώρες θα ανοίξει τις πύλες της για χιλιάδες επισκέπτες η 5η Διεθνής Έκθεση ENERGY-PHOTOVOLTAIC που πραγματοποιείται από 21-24 Οκτωβρίου 2010 στο Εκθεσιακό Κέντρο ΜΕC, Παιανία. 
Μεγαλύτερη από ποτέ, τόσο σε αριθμό εκθετών όσο και σε εκθεσιακή επιφάνεια, βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην κορυφή της ενεργειακής αγοράς ενώ ο δυναμισμός και η μοναδικότητά της αποδεικνύονται από το γεγονός  ότι πολλές εταιρείες δήλωσαν ήδη τη συμμετοχή τους στην έκθεση ENERGY-PHOTOVOLTAIC 2011.
EΝΕΡΓΕΙΑ - PHOTOVOLTAIC  
Είναι η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα και την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη
 Αποτελεί διεθνή τόπο συνάντησης των ειδικών για τις ΑΠΕ
 Προσφέρει μεγάλη και δυναμική προβολή στους εκθέτες της
 Αποτελεί όχημα για επιτυχημένες επαγγελματικές συμφωνίες για εκθέτες και επισκέπτες
 Το 2009 συμμετείχαν 170 εκθέτες, με 60 διεθνείς συμμετοχές και την επισκέφθηκαν 17.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Με την, επί σειρά ετών, επιτυχία της, η Διεθνής Έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ - PHOTOVOLTAIC  συγκεντρώνει κάθε χρόνο από τις πλέον αξιόλογες επιχειρήσεις του κλάδου των Φωτοβολταϊκών και των Α.Π.Ε. από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η ανοδική της πορεία, κάθε χρόνο, τη φέρνει στη πρώτη θέση σαν την έκθεση-κλειδί για τους επενδυτές και όλους όσους ασχολούνται με τις εφαρμογές των Α.Π.Ε.
Το 2009, με μία άριστη οργάνωση, η έκθεση ΕΝΕΡΓΕΙΑ - PHOTOVOLTAIC απέσπασε τα ευνοϊκότερα σχόλια των επισήμων που παρευρέθησαν στα εγκαίνια, επίσης των εκθετών, επισκεπτών και της αγοράς.
 
Κατηγορίες Εκθεμάτων
Φωτοβολταϊκά Πάρκα
Φωτοβολταϊκά συστήματα (αυτόνομα και διασυνδεδεμένα)
Φωτοβολταϊκά panels
Inverters
Συσσσωρευτές
Ρυθμιστές φόρτισης
Συστήματα στήριξης (βάσεις- trackers)
Καλωδιώσεις
Τηλεπαρακολούθηση συστημάτων
Εξαρτήματα και ανταλλακτικά
Μελέτες
Ηλιακή ενέργεια
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Aιολική ενέργεια
Γεωθερμία
Βιομάζα
Βιοενέργεια
Υδροηλεκτρισμός
Power fuel cells – Τεχνολογίες Υδρογόνου
Εξοικονόμηση ενέργειας
Συμπαραγωγή
 Eγκαταστάσεις και Παραγωγή ενέργειας από
Α.Π.Ε.
Συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας
Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός
Καινοτόμα ενεργειακά συστήματα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ
Βιοκλιματικός σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική
Ψύξη - Θέρμανση από Α.Π.Ε
 Συστήματα Βιομηχανικής και Κτηριακής ενέργειας
 Ενεργειακά έξυπνα σπίτια (B.E.M.S)
 Πράσινη ενέργεια-Φυσικό αέριο

Η είσοδος στην έκθεση είναι ΔΩΡΕΑΝ
Ώρες λειτουργίας:
 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 14:00-20:00 
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 10:00-20:00 
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 10:00-20:00 
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 10:00-20:00

Διοργάνωση: Leaderexro